Ako sa čistia čerstvé ančovičky?

Názorný návod na čistenie a filetovanie čerstvých ačovičiek.

Garbanzos con espinacas - cícer so špenátom

Autentický recept na tradičný tapas varený cícer so špenátom a hustou aromatickou omáčkou z pečeného chleba a rímskej rasce.

Gambas pil pil - krevety pil pil

Gambas pil pil sú esenciou španielskeho juhu. Jednoduchý recept na krevety chvíľku konfitované v oleji ochutenom cesnakom a chilli je jedným z najchutnejších krevetových receptov vôbec.

Čo sú to churros?

Španielske churros sú vyprážané "prúty" z jednoduchého cesta z pšeničnej múky, vody a soli. Najčastejšie sa podávajú na raňajky s horúcou čokoládou. Čítajú sa čuros.

Čo je ančovička?

Čo je ančovička, ako sa spracováva a ako sa používa v španielskej a talianskej kuchyni.

Pollo al ajillo - kura na cesnaku

Autentický recept na španielske kure na cesnaku. Kúsky kuracieho mäsa pečené na oleji s výraznou omáčkou z cesnaku a suchého vína.

Niekoľko esenciálnych úvah o tapas

Tapas v Španielsku môže byť prakticky akékoľvek jedlo v malej podobe. Hoci sme videli aj sushi-tapas, niektoré druhy tapas sú predsa len o niečo známejšie.

Čo sa je na Veľkú noc a veľkonočný pôst v Španielsku?

Veľká noc alias Semana Santa je v Španielsku udalosťou prvej triedy. Popri náboženskej rovine je to čas na stretnutie a spoločné jedlá. Jednoznačný prím medzi ingredienciami veľkonočných jedál...

Rozdiel medzi slovenskou slaninou, anglickou...

Pustili sme sa do porovnania do istej miery neporovnateľných produktov. Slovenská varená slanina vs. anglický údený bacon a do toho všetkého sušená pancetta a ešte viac sušený jamón. Pozrite sa,...

Španielske raňajky

Nárok na raňajky v bare by mal byť pre Španielov zakotvený v ústave. Aj pri najväčšej kríze si Španiel na raňajky nenechá siahnuť. Raňajky majú svoje náležitosti a ak práve nechcete raňajkovať...

Čo sa je na Štedrý deň v Španielsku

V Španielsku je štedrovečerná večera oveľa menej viazaná pravidlami ako slovenská večera. Je to veľké rodinné stretnutie, ktoré je veselé a hlučné a je spestrené bohatou ponukou jedál.

Čo je jamón de bellota?

Jamón de bellota je označenie pre najkvalitnejšiu španielsku sušenú šunku z iberských ošípaných chovaných vo voľnom výbehu a kŕmených žaluďmi. Objasníme, akú diétu musí iberské prasa dodržiavať,...

Paella z morských plodov

Autentický recept na snáď najznámejšie španielske jedlo - paellu. Ide o ikonický španielsky pokrm z ryže, ktorý si prisvojujú obyvatelia pobrežia mesta Valencie (a Alicante). My prinášame variant s...

Encyklopédia rajčín

Z pestovateľského hľadiska je paradajok toľko druhov, až sa vám z toho skoro točí hlava. My tu prinášame prehľad základných španielskych odrôd, ktoré zároveň ukazujú, že pod pojmom paradajka sa...

Sušené mäso

Sušenie je jedným z najstarších spôsobov uchovania potravín. Postup, ktorý sa po stáročia prakticky nezmenil, nám dodnes dovoľuje tešiť sa z jedinečnej chuti sušeného mäsa.

Gazpacho

Gazpacho patrí k španielskemu letu rovnako ako k slovenskej zime patrí varený varák. Spoločne s paellou je gazpacho najznámejšie španielske jedlo vôbec. To je tiež príčinou toho, že recepty na...

Chorizo

Chorizo je najobľúbenejšia španielska saláma. Vyskytuje sa v najrôznejších formách a veľkostiach. Surové, fermentované či sušené, z iberských či bielych ošípaných, v prírodnom či umelom čreve,...

Jamón s kosťou verzus jamón bez kosti

Pre všetkých, ktorí dumajú nad tým, či mať jamón s kosťou alebo radšej bez kosti, sme pripravili nasledujúce porovnania. Súboj síce dopadol nerozhodne, ale porovnanie prehľadne ukazuje výhody aj...
On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť