Jamón 100% ibérico - paleta de bellota Simón Martín Zväčšiť

Jamón 100% ibérico - paleta de bellota Simón Martín Jamones SIMÓN MARTÍN Guijuelo

Dostupnosť: Tento produkt už nie je dostupný

Predné stehno s dĺžkou zrenia 20 28 mesiacov z čierneho 100 % iberského prasaťa živiaceho sa v dobe tzv. „montanery“ výhradne žaluďmi vo voľnom výbehu. Zloženie: bravčové mäso, soľ.

Čierny štítok. Viac o delení jamónu ibérico tu.

Neobsahuje žiadne konzervanty ani farbivá       

Paleta 100 % ibérica de bellota je predné stehno z tmavého iberského prasaťa živiaceho sa vo voľnom výbehu žaluďmi. Vo svete sušenej šunky predstavuje jamón ibérico de bellota absolútny vrchol neporovnateľný so žiadnym iným produktom. Paleta pochádza zo 100 % iberského prasaťa a môže sa teda pýšiť najvyšším možným štítkom čiernej farby (viac o kvalitatívnych stupňoch jamónu ibérico a významu jednotlivých štítkov tu).

Paleta 100 % ibérica de bellota od Simóna Martína pochádza z iberských ošípaných chovaných na rodinnej farme Simóna Martína v mestečku Guijuelo v oblasti Salamanca. Na rozdiel od palety de cebo sa tieto bravy pohybujú v období „montanery“ (november až február) v dubovom háji a živia sa len nájdenými žaluďmi, aromatickými bylinami a korienkami. Na rozdiel od palety de ibérico de bellota pochádza zo 100 % iberských ošípaných, čo sa prejavuje v tmavšej rubínovej farbe mäsa, väčšom podiele nenasýtených mastných kyselín a ešte intenzívnejšej a trvalejšej chuti. 100 % jamón ibérico sa v rámci legislatívy platnej od roku 2014 ako jediný môže označovať ikonickým termínom PATA NEGRA (tzv. čierna noha – preto je označený štítkom čiernej farby). 

Dostatok pohybu a strava založená predovšetkým na žaluďoch sa prejavuje na výslednej chuti šunky. Mäso získava jemnú orieškovú chuť a tuk sa vyznačuje väčším obsahom mononenasýtených (zdravých) mastných kyselín, a tým svojou štruktúrou pripomína skôr olivový olej než typický bravčový tuk. Infiltrácia snehobieleho tuku do mäsa potom dodáva každému plátku neskutočnú šťavnatosť (viac tu). Dlhé sušenie palety (medzi 20 a 28 mesiacmi, oproti štandardným 16) potom šunke zaručuje dlhotrvajúcu chuť „a curado“, intenzívnu arómu a sýtu rubínovú farbu na reze. Táto šunka predstavuje ideálnu príležitosť, ako ochutnať 100 % jamón ibérico de bellota v „malom balení“.  

V oficiálnom delení iberských šuniek má tento jamón čierny štítok. To znamená, že prasaťu, z ktorého je vyrobený, kolovala v žilách 100 % iberská krv. 100 % iberské ošípané sú oveľa vzácnejšie a ich chov je oveľa náročnejší a drahší ako chov krížených (50 % či 75%) iberských ošípaných, ktoré sa tiež označujú termínom jamón ibérico. Pribúdajú pomalšie na váhe a sú menej rezistentné. Aby jamón získal čierny štítok, musí navyše stráviť minimálne 3 mesiace života v období „montanery“ pohybom v dubovom háji a živiť sa tu výhradne z miestnych zdrojov – t. j. prevažne žaluďmi a korienkami aromatických byliniek. Viac o delení iberských ošípaných nájdete tu.       

Špecifikácia
hmotnosť podľa výberu
dĺžka zrenia minimálne 20 mesiacov
zloženie bravčové mäso z iberského prasaťa kŕmeného vo voľnom výbehu žaluďmi, soľ
výrobca a oblasť pôvodu
Simón Martín sl.
Guijuelo, Salamanca