Španielsko

Ako očistiť kalmáre?

Čistenie kalmárov je veľmi jednoduché a nebudete k nemu potrebovať žiadne špeciálne nástroje, ani prílišnú šikovnosť. Oddeliť telo od hlavy, vyprázdniť telovú dutinu, zbaviť telo povrchovej blany a...

Čo je queso Manchego (syr Manchego)?

Queso Manchego je najznámejší španielsky syr. Pochádza z oblasti La Mancha a vyrába sa z mlieka tradičnej rasy oviec Manchega. Zreje minimálne 30 dní a má veľmi výraznú trvalú chuť, ktorá u veľmi...

7 smrteľných hriechov páchaných pri krájaní jamóna

Ak chcete krájať jamón profesionálne, mali by ste sa vyvarovať nasledujúcich siedmich hriechov, ktoré začiatočníci často páchajú.

Ako sa čistia čerstvé ančovičky?

Názorný návod na čistenie a filetovanie čerstvých ačovičiek.

Čo sú to churros?

Španielske churros sú vyprážané "prúty" z jednoduchého cesta z pšeničnej múky, vody a soli. Najčastejšie sa podávajú na raňajky s horúcou čokoládou. Čítajú sa čuros.

Čo je ančovička?

Čo je ančovička, ako sa spracováva a ako sa používa v španielskej a talianskej kuchyni.

Niekoľko esenciálnych úvah o tapas

Tapas v Španielsku môže byť prakticky akékoľvek jedlo v malej podobe. Hoci sme videli aj sushi-tapas, niektoré druhy tapas sú predsa len o niečo známejšie.

Čo sa je na Veľkú noc a veľkonočný pôst v Španielsku?

Veľká noc alias Semana Santa je v Španielsku udalosťou prvej triedy. Popri náboženskej rovine je to čas na stretnutie a spoločné jedlá. Jednoznačný prím medzi ingredienciami veľkonočných jedál...

Rozdiel medzi slovenskou slaninou, anglickou...

Pustili sme sa do porovnania do istej miery neporovnateľných produktov. Slovenská varená slanina vs. anglický údený bacon a do toho všetkého sušená pancetta a ešte viac sušený jamón. Pozrite sa,...

Španielske raňajky

Nárok na raňajky v bare by mal byť pre Španielov zakotvený v ústave. Aj pri najväčšej kríze si Španiel na raňajky nenechá siahnuť. Raňajky majú svoje náležitosti a ak práve nechcete raňajkovať...

Čo sa je na Štedrý deň v Španielsku

V Španielsku je štedrovečerná večera oveľa menej viazaná pravidlami ako slovenská večera. Je to veľké rodinné stretnutie, ktoré je veselé a hlučné a je spestrené bohatou ponukou jedál.

Čo je jamón de bellota?

Jamón de bellota je označenie pre najkvalitnejšiu španielsku sušenú šunku z iberských ošípaných chovaných vo voľnom výbehu a kŕmených žaluďmi. Objasníme, akú diétu musí iberské prasa dodržiavať,...

Encyklopédia rajčín

Z pestovateľského hľadiska je paradajok toľko druhov, až sa vám z toho skoro točí hlava. My tu prinášame prehľad základných španielskych odrôd, ktoré zároveň ukazujú, že pod pojmom paradajka sa...

Sušené mäso

Sušenie je jedným z najstarších spôsobov uchovania potravín. Postup, ktorý sa po stáročia prakticky nezmenil, nám dodnes dovoľuje tešiť sa z jedinečnej chuti sušeného mäsa.

Chorizo

Chorizo je najobľúbenejšia španielska saláma. Vyskytuje sa v najrôznejších formách a veľkostiach. Surové, fermentované či sušené, z iberských či bielych ošípaných, v prírodnom či umelom čreve,...

Jamón s kosťou verzus jamón bez kosti

Pre všetkých, ktorí dumajú nad tým, či mať jamón s kosťou alebo radšej bez kosti, sme pripravili nasledujúce porovnania. Súboj síce dopadol nerozhodne, ale porovnanie prehľadne ukazuje výhody aj...

„Jedny gnocchi s jamónom, per fuvore.“

Vo Francúzsku si dáme na raňajky croissant, v Taliansku na obed nejaké dobré gnocchi a na Malorke si objednáme paelu. To je ale život svetobežníka! A ten rozhľad!

5 mýtov o tapas

Okrem viac ako si myslíte rozšíreného mýtu, že tapas sú z Mexika, kolujú medzi obyvateľstvom mýty o tapas, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Rovnako ako Božena Nemcová sme sa pokúsili zachytiť...
  • 1
  • 2
On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť