Obr. Spoločnosť Jamón na firemnej porade (skupinka vľavo). Foto Martin Parula.
David a Lukáš
-
David Valtr – konateľ spoločnosti
David má rád jamón od svojich 13 rokov, keď bol v Španielsku prvý krát na dovolenke s rodičmi. Od tej doby sa tam stále vracia a snaží sa naučiť španielsky. Márne. Po 10 rokoch na vedúcich pozíciach v PR sa rozhodol venovať svoju energiu projektu, ktorý nebude predstavovať nič menšieho ako robiť ľuďom radosť. Teraz o sebe David hovorí ako o misionárovi, ktorý z českých a slovenských domácností vymetie zlo jedovatých údenín a nahradí ho voňavým kusom autentického jamónu.
-
Lukáš Beneš – konateľ spoločnosti
Lukáš žije v Andalúzii, najšpanielskejšej časti celého Španielska. Voľný čas trávi na tzv. študíjnych pobytoch v andalúzskych baroch a tržniciach, kde neúnavne hľadá ten najjemnejší jamón pre vaše jazyky. Je agentom, ktorý pre vás navštevuje výrobcov jamónu a na základe zložitého klbka kritérii vyberá tých najlepších z najlepších, aby sa na váš stôl dostali skutočné drahokamy jamónu.
Vznik
Spoločnosť Jamón, s.r.o., vznikla ako vysnívaná spoločnosť štyroch priateľov v roku 2011 s cieľom ponúknuť v Českej republike v plnej autenticite jamón. Nechceli sme mať jamón ako jeden z mnohých produktov. Chceli sme mať iba jamón, jamónom žiť a jamón našim krajanom ukázať s celou jeho bohatou kultúrou. Nechali sme teda všetko, opustili všetky ostatné projekty a vrhli sa na jamón.
Jamón bez aditív
Hľadali sme iba tradičný, prírodne sušený jamón bez dusitanov a dusičnanov a toto elementárne kritérium, ktorému sme verní pri všetkých svojich produktoch až dodnes, je určujúcim momentom nášho portfólia.
Vzlet jamónu
Od prvých okamihov bolo jasné, že sa jamón Čechom i Slovákom páči, že k nemu majú intímny vzťah, akoby ho poznali už odjakživa. Štart bol krásny a raketový, priviezli sme niekoľkokrát profesionálneho cortadora, zriadili vlastný sklad, obchádzali reštaurácie, organizovali kurzy a degustácie, spustili eshop a radovali sa z úspechu.
Extrapanenský olivový olej
Po niekoľkých rokoch sme rozšírili ponuku o intenzívny olivový olej Laguna de la fuente de piedra s rekordne nízkou aciditou 0,1%. Chceli sme mať najskôr iba doplnok jamónu pre našich firemných klientov, ale čoskoro sa z olivového oleja stala ďalšia dôležitá vetva nášho podnikania.
Salámy bez dusitanov
Ďalším organickým krokom boli salámy z iberských ošípaných tej najvyššej kvality, ktoré napriek industriálnym škarohliadom tvrdiacim opak zrejú prírodne bez použitia dusitanových solí.
Dnes
Dnes už vlastníme polovicu Slovenska a naháňame sa v Lamborghini. Ba nie, ale sme najvýznamnejší dovozca španielskej sušenej šunky a stali sme sa jednoznačnou referenciou pre kohokoľvek, kto sa chce dozvedieť niečo o fascinujúcom svete španielskej sušenej šunky a kto ju predovšetkým chce v tej najlepšej možnej kvalite ochutnať.