Alcachofas con jamón – artičoky s jamónom

Jeden z najjednoduchších a najchutnejších receptov s artičokom hodiaci sa skvele ako samostatná tapa alebo ako príloha k pečenému mäsu.

Pimientos asados – pečené papriky

Recept na pečené papriky v rúre, ktoré sa v španielskej kuchyni používajú ako príloha k pečenému mäsu, rybám alebo ako samostatný šalát či tapas.

Albóndigas con tomate – mäsové gule

Albóndigas con tomate sú tapas obľúbené po celom Španielsku. Pôvodne arabský recept sa nakoniec objavením paradajok preklopil do súčasnej najrozšírenejšej podoby, ktorú tu uvádzame. Albóndigas...

Sardinas rebozadas con jamón y pimiento – sardinky...

Chrumkavé sardinky plnené jamónom a pečenou paprikou sú sofistikovanou verziou obyčajných vyprážaných ančovičiek alebo sardiniek. Sladká paprika s výrazným jamónom dopĺňajú intenzívnu chuť mäsa...

Boquerones al limón – vyprážané ančovičky na citróne

Vyprážané ančovičky na citróne sú obľúbeným tapas andalúzskej časti španielskeho stredomorského pobrežia. Naloženie v citrónovej šťave ich odlišuje od klasických vyprážaných ančovičiek.

Papas asadas con mojo – pečené zemiaky s pikantným...

V tomto recepte sa malé nové zemiaky pečú iba so soľou a olivovým olejom. Je možné ich podávať samotné ako tapas alebo ako prílohu k mäsu či rybám. Najlepšie sú však s pikantnými salsami mojo verde...

Gambas con fino y jamón – krevety so sherry a jamónom

V tomto tapas recepte sa krevety krátko varia v aromatickej omáčke zo suchého sherry, cesnaku a jamónu. Povinnosťou je tento recept servírovať s bielym chlebom na namáčanie vo vynikajúcej šťave.

Almejas con fino y jamón – mušle so sherry a jamónom

Obľúbený recept na tapas z cádizskej oblasti Andalúzie. Na prvý pohľad netradičné spojenie jamónu a mušlí, v ktorom hrá úlohu sprostredkovateľa suché sherry s veľmi silnou arómou.

Gambas fritas – vyprážané krevety v cestíčku

Gambas fritas alebo vyprážané krevety sú obalené v cestíčku z múky, vajec a petržlenovej vňate a osmažené vo vysokej vrstve olivového oleja. Ak chcete niekoho zviesť k láske k morským plodom,...

Gambas a la plancha – krevety na panvici

Gambas a la plancha (krevety na panvici) sú esenciálne tapas španielskej kuchyne. Technika a la plancha spočíva v suchom pečení kreviet na vrstve hrubej soli. Jednoduchý recept, ktorý sa väčšinou...

Mojo verde – zelená pikantná salsa

Mojo verde je svieža zelená pikantná salsa. Hodí sa predovšetkým k pečeným rybám a pečenej zelenine. Je veľmi obľúbená na Kanárskych ostrovoch.

Mojo picón – červená pikantná salsa

Klasický pikantný dip z Kanárskych ostrovov z pálivých papričiek a rímskej rasce, ktorý sa podáva k pečeným a grilovaným mäsám, k rybám a k pečenej zelenine.

Papas arrugadas – zvrásnené zemiaky

Papas arrugadas sú spektakulárne tapasy, ktoré chutia každému. Zemiaky obalené v soli sa namáčajú do pikantnej omáčky z koriandra mojo verde a z pálivých papričiek mojo picón.

Calamares fritos – vyprážané kalmáre

Jeden z najobľúbenejších tapas receptov z morských plodov v Španielsku. Recept obsahuje návod na čistenie kalmárov a dva varianty obalenia.

Ako očistiť kalmáre?

Čistenie kalmárov je veľmi jednoduché a nebudete k nemu potrebovať žiadne špeciálne nástroje, ani prílišnú šikovnosť. Oddeliť telo od hlavy, vyprázdniť telovú dutinu, zbaviť telo povrchovej blany a...

Calamares con papas asadas - kalmáre s pečenými...

Jednoduchý španielsky recept na kalmáre s pečenými zemiakmi. Poradíme, ako očistiť kalmáre a na čo si dať pri recepte pozor.

Čo je queso Manchego (syr Manchego)?

Queso Manchego je najznámejší španielsky syr. Pochádza z oblasti La Mancha a vyrába sa z mlieka tradičnej rasy oviec Manchega. Zreje minimálne 30 dní a má veľmi výraznú trvalú chuť, ktorá u veľmi...

7 smrteľných hriechov páchaných pri krájaní jamóna

Ak chcete krájať jamón profesionálne, mali by ste sa vyvarovať nasledujúcich siedmich hriechov, ktoré začiatočníci často páchajú.
On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť