
ČO SÚ CHURROS A AKO SA VYSLOVUJÚ PO SLOVENSKY?
Španielske churros sú vyprážané „prúty“ z jednoduchého cesta z pšeničnej múky, vody a soli. Najčastejšie sa podávajú na raňajky s horúcou čokoládou. Čítajú sa čuros.
KEDY SA JEDIA CHURROS?
Churros znamenajú predovšetkým sviatočné raňajky, a sú preto v Španielsku spojené s voľným ránom, keď nemusíte nič robiť a len posedávate s novinami. Španieli ich však dávno spojili aj s predvečerom, keď sa s rodinou posadíte najlepšie v zime k stolu a spolu s deťmi chrumkáte práve usmažené churros, či s nejakou fiestou, kde sa zastavíte pri jednom zo stánkov, z ktorého sa na sto honov valí zmes vône a pachu rozpáleného oleja. Tu si kúpite do papierového kornúta, ktorý čoskoro spriehľadní olejovými škvrnami, 12 vriacich churros.
KDE SA V ŠPANIELSKU CHURROS KUPUJÚ?
Churros sa najčastejšie smaží v špeciálnych lokáloch nazývaných churrería, ktoré okrem churros nerobia nič iné, a ktoré majú napriek tomu skoro vždy plno, pretože sú Španieli do churros úplne zbláznení. Väčšina churrerií má však aj populárne okienko, pri ktorom sa často tvorí rad churrofilov, ktorí kupujú čerstvé churros domov. Na najrôznejších fiestách potom nájdete churerie pojazdné, kde sa spolu s churros často smažia aj napr. malé sladké šišky buñuelos. Často môžete naraziť na univerzálne „freiduría“, kde sa jednoducho smaží, a cez okienko predáva, skoro všetko, čo má múku, od najrôznejších šišiek, lievancov, buchtičiek a bochníčkov až po zeleninu či morské plody obalené v múke či cestíčku.
Obr. Klasická churreria s panvicou na smaženie, pištoľami na dva druhy churros a množstvom fotogenickej špiny.
AKO JESŤ CHURROS?
Ikonická kombinácia je so sladkou horúcou hustou čokoládou, ktorú Španieli už v 16. storočí vymysleli po tom, čo vyladili horúci indiánsky drink do neodolateľného sladkého pokušenia. Čokoláda je naozaj oveľa hustejšia než to, čo sa u nás za horúcu čokoládu vydáva a často sa objednáva jedna šálka pre viacerých stravníkov, ktorí si do nej namáčajú špičky svojich chrumkavých churros. Nejde však o jedinú kombináciu. Keďže je čokoláda sladká a veľmi sýta, preferujú niektorí variant s horúcou kávou s mliekom, ktorá slúži ako náhrada čokolády. Napodiv sa však churros jedia aj samotné, len tak, bez akéhokoľvek namáčania. A hoci tomu chudobné ingrediencie príliš nenapovedajú, ide napodiv o celkom chutný snack. Domáce recepty najčastejšie radia obaliť čerstvo usmažené churros do cukru alebo zmesi cukru a škorice.
Obr.V španielskej čokoláde stojí lyžica.
PÔVOD CHURROS
Churros patrí spolu s buñuelos a ďalšími menej známymi dobrotami do skupiny vyprážaných sladkých delikates s krásnym poetickým názvom Frutas de Sartén (ovocie na panvici). Sú s najväčšou pravdepodobnosťou jedným z mnohých arabských dedičstiev a prežili úspešne bez akejkoľvek zmeny najmenej od 15. storočia, búrlivý vývoj vrátane rekatolizácie, francúzskeho vplyvu 18. a 19. storočia a fašizmu storočia minulého.
DRUHY CHURROS
Klasické churros
Prierez v tvare hviezdičky. Cesto obsahuje iba múku, vodu a soľ. Najčastejšie sú rovné.
Churros madrileños (madridské churros)
Menší priemer, rovnaké zloženie ako klasické churros. Robia sa tradične v tvare slučky.
Porras (obušky)
Hrubšie ako churros. Cesto obsahuje navyše trochu jedlej sódy a niekedy aj cukor.
Obr. Porras alebo obušky sú hrubé a nemajú hviezdicovitý prierez.
Tejerringos (malagské churros)
Malagská mutácia churros. Majú väčší priemer a cesto obsahuje navyše aj trochu jedlej sódy a cukru. Skladajú sa rovno z pištole do oleja vo forme obrovských špirál, ktoré sa potom už opečené strihajú na cca 20 cm dlhé churros.
Obr.Tejeringos sú hrubšie a kysnutejšie ako klasické churros
Recept: Recept na výrobu domácich churros
Ingrediencie:
- 250g hladká múka (pšeničná)
- 250g vody
- 1 čajová lyžička soli
- Cukor kryštál na obalenie
- (Škorica - nemusí byť)
- Rastlinný olej na vyprážanie (churros musia byť úplne ponorené)
- Pištoľ na výrobu churros alebo v núdzi cukrárske vrecko
Postup:
1. V hlbokom hrnci priveďte do varu vodu so soľou.
2. Len čo sa voda začne variť, pridajte naraz múku (čo najrýchlejšie - majte teda odváženú múku pripravenú v miske), odstavte z ohňa a drevenou vareškou múku rázne a poctivo vmiešajte tak, že vytvoríte homogénne, kompaktné, dosť husté cesto. Skontrolujte, aby nikde neboli zvyšky suchej múky a všetko bolo riadne premiešané. Cesto môžete, a nemusíte, ešte ručne stlačiť na dosku, aby ste si boli istí, že vo vnútri nezostane žiadna bublina.
Obr.: Cesto je šikovné tvarovať do šišky podobného priemeru, aký má pištoľ.
3. Cesto (môže byť pokojne teplé) napchajte do pištole na výrobu churros alebo do cukrárskeho vrecka. Pištoľ je v tomto prípade vhodná kvôli tomu, že dokáže cesto pekne stlačiť a zabráni tak vzniku bublín, ktoré potom pri smažení robia neplechu (olejové explózie/rakety typu panvica->košeľa).
Obr.: Cesto je šikovné tvarovať do šišky podobného priemeru, aký má pištoľ.
4. Urobte dlhého hada na utierku a nožom potom oddeľte už na utierke malé hadíky s dĺžkou cca 10 cm. Alebo nožnicami strihajte churros rovno, keď vychádzajú z pištole.
Obr.: Tri rôzne tvary churros podľa troch rôznych násad pištole. Vľavo hore 3 churros s dutinou na plnenie, vľavo dole plné väčšie churros a vpravo v dvoch radoch menšie churros.
5. V panvici rozohrejte olej na strednom plameni (na našej doske číslo 7 z 9). Ak máte teplomer, ideálna teplota je 170 – 180 ºC. Oleja musí byť dosť na to, aby boli churros úplne ponorené. Usmažte po jednotlivých dávkach churros do zlatista z oboch strán. Vtip je v tom, aby sa churros na povrchu nespálili a vo vnútri nezostali surové. Záleží na priemere churros. Ak robíte churros s cukrárskym vreckom, dávajte pozor na prípadné bubliny a olejové bomby - je lepšie potom smažiť s pokrievkou. Smažte radšej po menších dávkach, nech sa vám olej neochladí.
TIP: Usmažte najprv iba jedno churro a vyskúšajte, či je pekne chrumkavé a pritom vo vnútri urobené.
Obr. U hrubších churros hrozí, že zostanú vo vnútri surové. Vysmažte teda radšej na strednom plameni.
6. Do zlatista osmažené churros nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
Obr.: Churros nechte chvíli okapat na papírové utěrce
7. Obaľte v cukre alebo v zmesi cukru a škorice. Ak si chcete churros namáčať do horúcej čokolády, potom ich nechajte bez cukru. Konzumujte ihneď.
Obr.: Hore tri druhy násad a tri druhy churros. Dole churros s dutinou na plnenie krémom.