Paella z morských plodov

Než sa pustíme do samotného jedla, zopakujme si správnu výslovnosť najznámejšieho španielskeho jazykolamu. Dve ll sa čítajú ako j (vyslovujeme skoro rovnako, nie úplne – rozdiel vo výslovnosti je minimálny, ťažko sa dá opísať) a paella sa teda jednoducho číta paeja. Ide o ikonický španielsky pokrm z pobrežia Valencie (a Alicante), ktorý sa aj v Španielsku v 80 z 81 pokusov robí nesprávne. Paella sa neprávom usadila na tróne španielskych ryží, hoci je jednou z desiatok variánt ryžových pokrmov, ktoré majú všetky do jedného rovnakú formálnu štruktúru – sofrito (základ na olivovom oleji), guľatozrnnú ryžu, vývar a spôsob varenia ryže, ktorý spočíva v tom, že sa ryža nesmie miešať. Na tomto základe vyrástlo v minulosti nespočetné množstvo autentických regionálnych receptov, z ktorých úplne náhodne môžeme menovať: paellu z morských plodov, farmársku zeleninovú ryžu, ryžu pečenú v rúre, ryžu s rybou podávanú zvlášť, ryžu so zemiakmi a i. Len čo pochopíte základ španielskych ryží, môžete sa na ňom slobodne pohybovať a môžete si byť takmer istí, že sa výsledok vojde do autentickej španielskej kuchyne.

Paella je nazvaná podľa plytkej panvice, na ktorej sa pripravuje a ktorá sa volá rovnako: paella. Na rozdiel od iných španielskych ryží je u paelly dôležité, aby výška hotového jedla nepresiahla 2 – 3 palce.   

Nedeľa, 6. október 2024

Dobrý deň, rada by som sa spýtala, ako vyuzijem tú mrkvu v recepte?

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Máte pravdu, v inštrukciách v recepte sa mrkva skutočne nevyskytovala. Tak teda, mrkva sa dáva spoločne s cesnakom, paradajkou, cibuľou, bobkovým listom a zelerovou vňaťou do vývaru. Chybu sme napravili a mrkva do inštrukcií pridali.

Pozri originálPozri preklad
Nedeľa, 18. august 2024
Veľmi dobrý recept
Pozri originálPozri preklad
Piatok, 21. jún 2024

Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!

On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť