Čistenie kalmárov je veľmi jednoduché a nebudete k nemu potrebovať žiadne špeciálne nástroje, ani prílišnú šikovnosť. Oddeliť telo od hlavy, vyprázdniť telovú dutinu, zbaviť telo povrchovej blany a...
Queso Manchego je najznámejší španielsky syr. Pochádza z oblasti La Mancha a vyrába sa z mlieka tradičnej rasy oviec Manchega. Zreje minimálne 30 dní a má veľmi výraznú trvalú chuť, ktorá u veľmi...
Španielske churros sú vyprážané "prúty" z jednoduchého cesta z pšeničnej múky, vody a soli. Najčastejšie sa podávajú na raňajky s horúcou čokoládou. Čítajú sa čuros.
Tapas v Španielsku môže byť prakticky akékoľvek jedlo v malej podobe. Hoci sme videli aj sushi-tapas, niektoré druhy tapas sú predsa len o niečo známejšie.
Veľká noc alias Semana Santa je v Španielsku udalosťou prvej triedy. Popri náboženskej rovine je to čas na stretnutie a spoločné jedlá. Jednoznačný prím medzi ingredienciami veľkonočných jedál...
Pustili sme sa do porovnania do istej miery neporovnateľných produktov. Slovenská varená slanina vs. anglický údený bacon a do toho všetkého sušená pancetta a ešte viac sušený jamón. Pozrite sa,...
Nárok na raňajky v bare by mal byť pre Španielov zakotvený v ústave. Aj pri najväčšej kríze si Španiel na raňajky nenechá siahnuť. Raňajky majú svoje náležitosti a ak práve nechcete raňajkovať...
V Španielsku je štedrovečerná večera oveľa menej viazaná pravidlami ako slovenská večera. Je to veľké rodinné stretnutie, ktoré je veselé a hlučné a je spestrené bohatou ponukou jedál.
Jamón de bellota je označenie pre najkvalitnejšiu španielsku sušenú šunku z iberských ošípaných chovaných vo voľnom výbehu a kŕmených žaluďmi. Objasníme, akú diétu musí iberské prasa dodržiavať,...
Z pestovateľského hľadiska je paradajok toľko druhov, až sa vám z toho skoro točí hlava. My tu prinášame prehľad základných španielskych odrôd, ktoré zároveň ukazujú, že pod pojmom paradajka sa...
Sušenie je jedným z najstarších spôsobov uchovania potravín. Postup, ktorý sa po stáročia prakticky nezmenil, nám dodnes dovoľuje tešiť sa z jedinečnej chuti sušeného mäsa.
Chorizo je najobľúbenejšia španielska saláma. Vyskytuje sa v najrôznejších formách a veľkostiach. Surové, fermentované či sušené, z iberských či bielych ošípaných, v prírodnom či umelom čreve,...
Pre všetkých, ktorí dumajú nad tým, či mať jamón s kosťou alebo radšej bez kosti, sme pripravili nasledujúce porovnania. Súboj síce dopadol nerozhodne, ale porovnanie prehľadne ukazuje výhody aj...
Vo Francúzsku si dáme na raňajky croissant, v Taliansku na obed nejaké dobré gnocchi a na Malorke si objednáme paelu. To je ale život svetobežníka! A ten rozhľad!
Okrem viac ako si myslíte rozšíreného mýtu, že tapas sú z Mexika, kolujú medzi obyvateľstvom mýty o tapas, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Rovnako ako Božena Nemcová sme sa pokúsili zachytiť...