Autentické gazpacho z Andalúzie
Gazpacho patrí k španielskemu letu rovnako ako k slovenskej zime patrí varené víno. Spoločne s paellou je to najznámejšie španielske jedlo vôbec. To je tiež príčinou toho, že recepty na gazpacho sú až moc tvorivé, plné roztodivných vylepšení. My to skúsime napraviť a predkladáme vám autentický recept na to najreálnejšie andalúzske gazpacho.
Gazpacho je strašne jednoduché na prípravu. Je však potrebné venovať náležitú pozornosť výberu ingrediencií. Nie nadarmo je výhradnou sezónou pre gazpacho leto. Iba v lete možno totiž zohnať paradajky, ktoré sú úplne zrelé a majú príjemne sladkú chuť. Najvhodnejšou odrodou paradajok pre gazpacho sú tzv. tomates de pera. Ide o oválne podlhovasté paradajky, ktoré sa často používajú aj v talianskej kuchyni. Známe odrody tohto typu paradajok sú napríklad paradajky San Marzano a Roma VF. Pri výbere ale nezabudnite na to najhlavnejšie. Všetka zelenina do gazpacha musí byť zrelá. Preto radšej použite zrelé guľaté paradajky ako nezrelé oválne.
Recept: Gazpacho
Ingrediencie:
Ingrediencie (na 1,5l gazpacha)
- 1,5 kg zrelých rajčín (najlepšie oválne podlhovasté paradajky)
- 1 mäsitá červená paprika
- 2 nemäsité zelené papriky
- 2 malé šalátové uhorky
- 1/2 stredne veľkej cibule
- 1/2 strúčika cesnaku
- 1 dcl olivového oleja
- 2 lyžice vínneho octu (najlepšie vinagre de jerez)
- 1 malá lyžička soli
Postup:
- Pripravte si veľkú hlbokú misu alebo hrniec, kde nakrájate všetku zeleninu. Budeme používať tyčový mixér, a preto je potrebné, aby nádoba nebola zeleninou úplne zaplnená. Cesnak nakrájate na tenké plátky. Zvyšnú zeleninu stačí nakrájať nahrubo. Prilejte olivový olej, ocot a posoľte. Tyčovým mixérom všetko dobre rozmixujte. Gazpacho by v tejto chvíli malo mať krémovú konzistenciu. Ak je moc vodové, môžete pridať krajec bielej bagety (a rozmixovať). Gazpacho ochutnajte a dolaďte soľou, olivovým olejom a octom podľa chuti. Ak ste leniví alebo máte málo času, môžete v tomto kroku skončiť a nič strašné sa nestane. Správne gazpacho by však malo byť úplne hladké, a preto posledným krokom receptu je prepasírovanie pasírkou alebo cedidlom. Gazpacho dajte do chladničky a nechajte aspoň dve hodiny vychladiť. Pri servírovaní je dobré gazpacho pokvapkať olivovým olejom a prípadne ešte posypať jemne nasekanou zeleninou (cibuľa, paprika, uhorka, paradajka).
- Poznámka č.1: V Španielsku aj inde sa často môžete stretnúť s tým, že gazpacho je riedené vodou alebo je pri servírovaní podávané s ľadom. Obe veci sú nesprávne, pretože uberajú gazpachu na jeho intenzívnej paradajkovej chuti.
- Poznámka č.2: Množstvo použitej zeleniny je orientačné. S jednotlivými pomermi môžete mierne experimentovať. Výsledná chuť a množstvo gazpacha záleží na šťavnatosti a zrelosti plodov. Pri experimentovaní len pozor na cibuľu a cesnak. Obe ingrediencie majú tendenciu „rozležať sa“ v chladničke a uzurpovať potom výslednú chuť gazpacha.
- Poznámka č.3: Dôvodom záverečnej poznámky je „recept“ na gazpacho, ktorý si môžete prečítať na Vareni.cz. Prosíme, vyvarujte sa dávať do gazpacha pretlak alebo ho „zjemňovať“ smotanou. Chuť pretlaku vám znehodnotí sviežu chuť čerstvej zeleniny. To isté platí o smotane.
Môj tip, chlieb bez kôrky rozmixujte podľa chuti spolu so zeleninou, tak sa robí originál gazpacho, ako povedal môj kamarát šéfkuchár: ,,gazpacho bez chleba je ako chleba bez soli”
Dobrý den, ano máte pravdu. Trochu chleba (bílá bageta, nejlépe ne úplně čerstvá) se často do gazpacha přidává. Gazpacho pak je trochu hustší a krémovější. S chlebem to nepřehánějte - více chleba se přidává do salmoreja.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!