Gazpacho

Autentické gazpacho z Andalúzie

Gazpacho patrí k španielskemu letu rovnako ako k slovenskej zime patrí varené víno. Spoločne s paellou je to najznámejšie španielske jedlo vôbec. To je tiež príčinou toho, že recepty na gazpacho sú až moc tvorivé, plné roztodivných vylepšení. My to skúsime napraviť a predkladáme vám autentický recept na to najreálnejšie andalúzske gazpacho.

Gazpacho je strašne jednoduché na prípravu. Je však potrebné venovať náležitú pozornosť výberu ingrediencií. Nie nadarmo je výhradnou sezónou pre gazpacho leto. Iba v lete možno totiž zohnať paradajky, ktoré sú úplne zrelé a majú príjemne sladkú chuť. Najvhodnejšou odrodou paradajok pre gazpacho sú tzv. tomates de pera. Ide o oválne podlhovasté paradajky, ktoré sa často používajú aj v talianskej kuchyni. Známe odrody tohto typu paradajok sú napríklad paradajky San Marzano a Roma VF. Pri výbere ale nezabudnite na to najhlavnejšie. Všetka zelenina do gazpacha musí byť zrelá. Preto radšej použite zrelé guľaté paradajky ako nezrelé oválne.

Sobota, 19. júl 2025
chýba mi trocha chilli papricky
Pozri originálPozri preklad
Piatok, 4. júl 2025
Vrátila som sa z Barcelony dávali nsme si Gaspaco každý deň vynikajúci teraz som si ho urobila domaci a nie to tá istá chuttakze za moje jednicka
Pozri originálPozri preklad
Utorok, 17. jún 2025
Do gaspacha dávam pokojne aj tmavý clhleb, chutí mi viac s tmavým chlebom
Pozri originálPozri preklad

Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!

On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť