Gazpacho

Autentické gazpacho z Andalúzie

Gazpacho patrí k španielskemu letu rovnako ako k slovenskej zime patrí varené víno. Spoločne s paellou je to najznámejšie španielske jedlo vôbec. To je tiež príčinou toho, že recepty na gazpacho sú až moc tvorivé, plné roztodivných vylepšení. My to skúsime napraviť a predkladáme vám autentický recept na to najreálnejšie andalúzske gazpacho.

Gazpacho je strašne jednoduché na prípravu. Je však potrebné venovať náležitú pozornosť výberu ingrediencií. Nie nadarmo je výhradnou sezónou pre gazpacho leto. Iba v lete možno totiž zohnať paradajky, ktoré sú úplne zrelé a majú príjemne sladkú chuť. Najvhodnejšou odrodou paradajok pre gazpacho sú tzv. tomates de pera. Ide o oválne podlhovasté paradajky, ktoré sa často používajú aj v talianskej kuchyni. Známe odrody tohto typu paradajok sú napríklad paradajky San Marzano a Roma VF. Pri výbere ale nezabudnite na to najhlavnejšie. Všetka zelenina do gazpacha musí byť zrelá. Preto radšej použite zrelé guľaté paradajky ako nezrelé oválne.

Nedeľa, 27. október 2024

Môj tip, chlieb bez kôrky rozmixujte podľa chuti spolu so zeleninou, tak sa robí originál gazpacho, ako povedal môj kamarát šéfkuchár: ,,gazpacho bez chleba je ako chleba bez soli”

Dobrý den, ano máte pravdu. Trochu chleba (bílá bageta, nejlépe ne úplně čerstvá) se často do gazpacha přidává. Gazpacho pak je trochu hustší a krémovější. S chlebem to nepřehánějte - více chleba se přidává do salmoreja.

Pondelok, 12. august 2024
Vynikajúci recept, úplne odporúčam. Pred pár mesiacmi som bola v Španielsku a tamojšie gazpacho chutilo úplne rovnako. Použila som naše paradajky zo záhradky a je to fakt bomba!!
Pozri originálPozri preklad
Štvrtok, 1. august 2024
Vďaka za recept 😊 práve sme obedovali👌
Pozri originálPozri preklad

Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!

On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť