Jamón ibérico - paleta de bellota Simón Martín Zväčšiť

Jamón ibérico - paleta de bellota Simón Martín Jamones SIMÓN MARTÍN Guijuelo

Predné stehno s dĺžkou zrenia 20 28 mesiacov z čierneho iberského prasaťa živiaceho sa v dobe tzv. montanery výhradne žaluďmi vo voľnom výbehu. Zloženie: bravčové mäso, soľ.

Červený štítok. Viac o delení jamónu ibérico tu.

Neobsahuje žiadne konzervanty ani farbivá.

Paleta ibérica de bellota je predné stehno z tmavého iberského prasaťa živiaceho sa vo voľnom výbehu žaluďmi. Vo svete sušenej šunky predstavuje jamón ibérico de bellota absolútny vrchol neporovnateľný so žiadnym iným produktom.

Paleta ibérica de bellota od Simóna Martína pochádza z iberských ošípaných chovaných na rodinnej farme Simóna Martína v mestečku Guijuelo v oblasti Salamanca. Na rozdiel od palety de cebo sa tieto bravy pohybujú v období „montanery“ (november až február) v dubovom háji a živia sa iba nájdenými žaluďmi, aromatickými bylinami a korienkami. Dostatok pohybu a strava založená predovšetkým na žaluďoch sa potom pozitívne prejavuje na výslednej chuti šunky. Mäso získava jemnú orieškovú chuť a tuk sa vyznačuje väčším obsahom mononenasýtených (zdravých) mastných kyselín, a tým svojou štruktúrou pripomína skôr olivový olej než typický bravčový tuk. Infiltrácia snehobieleho tuku do mäsa  potom dodáva každému plátku neskutočnú šťavnatosť (viac tu). Dlhé sušenie palety (medzi 20 a 28 mesiacmi, oproti štandardným 16) potom šunke zaručuje dlhotrvajúcu chuť „a curado“, intenzívnu arómu a sýtu rubínovú farbu na reze. Keďže ide o produkt, na ktorom si Simón Martín veľmi zakladá, je každý kúsok vychádzajúci z jeho secadera (sušiarne) starostlivo kontrolovaný. Táto šunka predstavuje ideálnu príležitosť, ako ochutnať jamón ibérico de bellota v „malom balení“. 

V oficiálnom delení iberských šuniek má tento jamón červený štítok. To znamená, že prasa, z ktorého je vyrobený, malo aspoň jedného rodiča so 100 % iberskou krvou. Druhý rodič je buď rasy duroc alebo iberský kríženec. Celkovo mu teda koluje v krvi minimálne 50 % iberskej krvi. Aby jamón získal červený štítok, musí navyše brav stráviť minimálne 3 mesiace života chodením po dubovom háji a živiť sa tu výhradne z miestnych zdrojov – t. j. prevažne žaluďmi a korienkami aromatických byliniek. Viac o delení iberských ošípaných nájdete tu. 

 

Špecifikácie
hmotnosť  podľa výberu
dĺžka zrenia minimálne 20 mesiacov
zloženie bravčové mäso z iberského prasaťa kŕmeného vo voľnom výbehu žaluďmi, soľ
výrobca a oblasť pôvodu
Simón Martín sl.
Guijuelo, Salamanca