Simón Martín
Výrobca sušenej šunky Simón Martín je jedným z najtradičnejších producentov jamón ibérico v Španielsku. Secadero (sušiareň šunky) založil v roku 1907 v meste Guijuelo v regióne Salamanca prapradedko súčasného majiteľa preto, aby si sám sušil šunky z iberských prasiat zo svojej farmy. Počas štyroch generácií sa firma rozrástla, ale nezabudla na to, že najdôležitejšie je mať kvalitný produkt. Preto majú rozsiahle dehesy (dubovéháje), kde stále pobehujú ich vlastné iberské prasiatka. Optimálne sušenie šunky je zabezpečené vysokou nadmorskou výškou secadera (1100 m nad morom) a priaznivou klímou ovplyvnenou polohou medzi dvoma pohoriami (Sierra de Gredos y Béjar). Simón Martín si zakladá na tom, že umenie výroby a sušenie šunky saodovzdáva z generácie na generáciu a pri výrobe šunky zostávajú verní pôvodnej „receptúre“ z roku 1907, t. j. len kvalitné mäso a soľ bez iných chemických aditív.
Súčasný majiteľ firmy sa volá ako inak než Simón Martín a je to horal každým cólom. Väčšinu času trávi v dubových hájoch, kde ho zaujímajú všetky aj tie najmenšie detaily ohľadom úrody žaluďov. Keď nehovorí osvojich šunkách (o ktorých sa mu údajne aj sníva), vie pekne rozprávať o histórii svojej rodiny, ktorá aj počasobčianskej vojny v Španielsku nikdy neopustila svoje remeslo. Simón Martín je držiteľom medzinárodných ocenení za kvalitu a chuť svojich iberských šuniek. Opakovane získava zlaté medaily na medzinárodnom veľtrhu mäsových výrobkov vo Frankfurte IFFA. Predovšetkým je však jeho šunka obľúbená v Španielsku, kde sa umiestňuje na popredných miestach v hodnotení spoločne so šunkamiz Dehesy Maladua a Joselito.
