Keď si spomeniem, že sme sa v 90. rokoch neživili ničím iným, než kroketami vyprážanými v prepálenom oleji, divím sa, že sme ešte medzi živými. Medzi našu školu a autobusovú zastávku sa jedného dňa postavil karavan s kroketami a hranolčekmi, a keď videl tie obrovské tržby, už nikdy neodišiel. Puch z prepáleného oleja uvádzal celú školu do tranzu a aj najchudobnejší žiaci míňali posledné úspory svojich rodičov na porciu krokiet premočených tatárskou v plastovom tégliku.
Vďaka tomu máme ku kroketám obzvlášť intímny a sentimentálny vzťah. Boli sme preto nadšení, keď sme zistili, že Španieli považujú krokety za jedno z najdelikátnejších jedál. Nie je žiadnou výnimkou, keď v dobrej reštaurácii nájdete krokety na jedálnom lístku ako samostatné hlavné jedlo. Nejde však o naše klasické mrazené krokety z Family frostu, ale o jemné bešamelové krokety s jamónom, ktoré sa občas podávajú s cesnakovou majonézou, častejšie však len tak. Na povrchu majú tenkú chrumkavú krustu, ktorá ukrýva krémovú bešamelovú náplň.
Sú celkom prácne, ale skúste ich, budú vám chutiť. :-)
Recept: Krokety s jamónom
Ingrediencie:
- 50 g hladkej múky
- 1/2 litra mlieka
- 50g masla
- 150 g jamón serrano nasekaný na drobno
- štipka muškátového orieška
- 200 g hladkej múky
- 1 vajíčko
- 100g strúhanky
- 200g olivového oleja
Postup:
- V hlbokom hrnci na miernom plameni rozpustite maslo. Pridajte nasekaný jamón a krátko ho nechajte zahriať v masle. Pridajte múku a dôkladne všetko premiešajte a nechajte múku trošku osmažiť, aby stratila múčnu chuť. Pridávajte po troškách teplé mlieko a neustále celú zmes miešajte. Za stáleho miešania varte 20 minút. Osoľte a nastrúhajte štipku muškátového orieška. Povrch potrite maslom, aby sa nevytvoril povlak a nechajte vychladnúť.
- Len čo bešamel vychladne, pustite sa do tvarovania krokiet. Pomocou polievkovej lyžice si naberajte jednotlivé porcie bešamelu (cca 30 g) a vytvarujte krúživými pohybmi medzi dlaňami krokety, ktoré by mali mať zhruba tvar malého špekáčika.
- Krokety obalíme v múke, vajíčku a strúhanke.
- V panvici zohrejeme na silnom plameni olivový olej na 170 °C a opatrne opražíme krokety zo všetkých strán dozlatista. Dávajte dobrý pozor pri obracaní, aby sa vám krokety nerozpadli. Osmažené krokety vyskladajte na kuchynský papier, aby sa zbavili prebytočného tuku a podávajte teplé.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!