Churros chutí lepšie, ako sa môže zdať na papieri alebo na obrazovke.
CESTO
Ak sa budete riadiť týmito tipmi, nemôžete cesto pokaziť:
- Dávajte pozor, aby ste vodu neuvarili. Varte ju pod pokrievkou a uistite sa, že múku do nej vhodíte hneď, ako začne vrieť.
- Na múke príliš nezáleží. Podľa našich skúseností môžete dosiahnuť rovnaký výsledok s akoukoľvek obyčajnou pšeničnou múkou.
- Cesto sa oplatí hniesť v ruke, aby ste odstránili prípadné suché miesta.
SMAŽENIE
Je potrebné pomerne veľa oleja. Ak pripravujete len tu uvedené množstvo, nepreháňajte to s veľkosťou panvice, aby ste do nej nemuseli naliať celú fľašu. Slnečnicový olej je dostatočný, môžete ho použiť opakovane na vyprážanie churros. Churros nezanechávajú žiadne kúsky, ktoré by sa v oleji pripálili. Churros by mali byť naozaj úplne ponorené v oleji. Ideálna teplota je 170-180 stupňov. Skúste najprv usmažiť malý kúsok a po usmažení do chrumkava skontrolujte, či nie je vnútri surový. Ak nemáte teplomer, môžete vyskúšať starý španielsky trik s kúskom chleba. Ak začne prskať, olej je hotový. Z oleja by sa ešte nemalo dymiť.
Recept: Recept na churros (čuros)
Ingrediencie:
- 250 ml (1 šálka) hladká múka (pšeničná)
- 250 g (1 šálka) vody
- 1/2 čajová lyžička soli
- Cukor kryštál na obalenie
- (Škorica - nemusí byť)
- Rastlinný olej na vyprážanie (churros musia byť úplne ponorené)
- Pištoľ na výrobu churros alebo v núdzi cukrárske vrecko
Postup:
1. V hlbokom hrnci priveďte do varu vodu so soľou.
2. Len čo sa voda začne variť, pridajte naraz múku (čo najrýchlejšie - majte teda odváženú múku pripravenú v miske), odstavte z ohňa a drevenou vareškou múku rázne a poctivo vmiešajte tak, že vytvoríte homogénne, kompaktné, dosť husté cesto. Skontrolujte, aby nikde neboli zvyšky suchej múky a všetko bolo riadne premiešané. Cesto môžete, a nemusíte, ešte ručne stlačiť na dosku, aby ste si boli istí, že vo vnútri nezostane žiadna bublina.
Obr.: Cesto je šikovné tvarovať do šišky podobného priemeru, ako má pištoľ.
3. Cesto (môže byť pokojne teplé) napchajte do pištole na výrobu churros alebo do cukrárskeho vrecka. Pištoľ je v tomto prípade vhodná kvôli tomu, že dokáže cesto pekne stlačiť a zabráni tak vzniku bublín, ktoré potom pri smažení robia neplechu (olejové explózie/rakety typu panvica->košeľa).
Obr.: Cesto je šikovné tvarovať do šišky podobného priemeru, ako má pištoľ.
4. Urobte dlhého hada na utierku a nožom potom oddeľte už na utierke malé hadíky s dĺžkou cca 10 cm. Alebo nožnicami strihajte churros rovno, keď vychádzajú z pištole.
Obr.: Tri rôzne tvary churros podľa troch rôznych násad pištole. Vľavo hore 3 churros s dutinou na plnenie, vľavo dole plné väčšie churros a vpravo v dvoch radoch menšie churros.
5. V panvici rozohrejte olej na strednom plameni (na našej doske číslo 7 z 9). Ak máte teplomer, ideálna teplota je 170 – 180 ºC. Oleja musí byť dosť na to, aby boli churros úplne ponorené. Usmažte po jednotlivých dávkach churros do zlatista z oboch strán. Vtip je v tom, aby sa churros na povrchu nespálili a vo vnútri nezostali surové. Záleží na priemere churros. Ak robíte churros s cukrárskym vreckom, dávajte pozor na prípadné bubliny a olejové bomby - je lepšie potom smažiť s pokrievkou. Smažte radšej po menších dávkach, nech sa vám olej neochladí.
TIP: Usmažte najprv iba jedno churro a vyskúšajte, či je pekne chrumkavé a pritom vo vnútri urobené.
Obr. U hrubších churros hrozí, že zostanú vo vnútri surové. Vysmažte teda radšej na strednom plameni.
6. Do zlatista osmažené churros nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
Obr.: Churros nechajte chvíľu odkvapkať na papierovej utierke
7. Obaľte v cukre alebo v zmesi cukru a škorice. Ak si chcete churros namáčať do horúcej čokolády, potom ich nechajte bez cukru. Konzumujte ihneď.
Obr.: Hore tri druhy násad a tri druhy churros. Dole churros s dutinou na plnenie krémom.
PODÁVANIE
Churros sa jedia buď rozbalené a potom namočené v káve s mliekom alebo v horúcej hustej čokoláde. Alebo sa obaľujú v cukre alebo v zmesi cukru a škorice. Posledná možnosť je naša obľúbená, rovnako ako vo väčšine Južnej Ameriky.
Skúsili sme, ale kvôli neprofesionálnym prístrojom a pretrhnutému cukrárskemu sme museli váľať ručne, čím vzniklo neskutočné množstvo bublín v tešte, teda z panvice praskalo toľko horúceho oleja, že sme radšej prestali. Zároveň nám ale príde hlúpe kupovať kvôli niekoľkým málo smažením pištoľ... ale tých pár podarených kúskov bolo veľmi lahodnych... odporúčam s karamelovou alebo čokoládovou omáčkou.
Dobrý deň, ďakujeme za komentár. Je pravda, že bez pištoľ na churros je výroba churros dosť ťažká. Alternatívou skutočne môže byť (nepretrhnuté :)) cukrárske vrecko s dostatočne hrubým nástavcom.
Chýbajú vam tam mäso a vajcia.
Dobrý deň, ďakujeme za poznámku. V Španielsku sa vajcia a maslo do cesta na churros skutočne nedávajú. Našli sme však, že recepty na churros v Mexiku a ostatných latinskoamerických krajinách obe tieto ingrediencie môžu obsahovať. Náš recept je na autentickej španielskej churros, a preto je bez vajec a masla.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!