![Recept na churros (čuros)](https://jamon.sk/modules/smartblog/images/27-single-default.jpg)
Churros chutí lepšie, ako sa môže zdať na papieri alebo na obrazovke.
CESTO
Ak sa budete riadiť týmito tipmi, nemôžete cesto pokaziť:
- Dávajte pozor, aby ste vodu neuvarili. Varte ju pod pokrievkou a uistite sa, že múku do nej vhodíte hneď, ako začne vrieť.
- Na múke príliš nezáleží. Podľa našich skúseností môžete dosiahnuť rovnaký výsledok s akoukoľvek obyčajnou pšeničnou múkou.
- Cesto sa oplatí hniesť v ruke, aby ste odstránili prípadné suché miesta.
SMAŽENIE
Je potrebné pomerne veľa oleja. Ak pripravujete len tu uvedené množstvo, nepreháňajte to s veľkosťou panvice, aby ste do nej nemuseli naliať celú fľašu. Slnečnicový olej je dostatočný, môžete ho použiť opakovane na vyprážanie churros. Churros nezanechávajú žiadne kúsky, ktoré by sa v oleji pripálili. Churros by mali byť naozaj úplne ponorené v oleji. Ideálna teplota je 170-180 stupňov. Skúste najprv usmažiť malý kúsok a po usmažení do chrumkava skontrolujte, či nie je vnútri surový. Ak nemáte teplomer, môžete vyskúšať starý španielsky trik s kúskom chleba. Ak začne prskať, olej je hotový. Z oleja by sa ešte nemalo dymiť.
Recept: Recept na churros (čuros)
Ingrediencie:
- 250 ml (1 šálka) hladká múka (pšeničná)
- 250 g (1 šálka) vody
- 1/2 čajová lyžička soli
- Cukor kryštál na obalenie
- (Škorica - nemusí byť)
- Rastlinný olej na vyprážanie (churros musia byť úplne ponorené)
- Pištoľ na výrobu churros alebo v núdzi cukrárske vrecko
Postup:
1. V hlbokom hrnci priveďte do varu vodu so soľou.
2. Len čo sa voda začne variť, pridajte naraz múku (čo najrýchlejšie - majte teda odváženú múku pripravenú v miske), odstavte z ohňa a drevenou vareškou múku rázne a poctivo vmiešajte tak, že vytvoríte homogénne, kompaktné, dosť husté cesto. Skontrolujte, aby nikde neboli zvyšky suchej múky a všetko bolo riadne premiešané. Cesto môžete, a nemusíte, ešte ručne stlačiť na dosku, aby ste si boli istí, že vo vnútri nezostane žiadna bublina.
Obr.: Cesto je šikovné tvarovať do šišky podobného priemeru, ako má pištoľ.
3. Cesto (môže byť pokojne teplé) napchajte do pištole na výrobu churros alebo do cukrárskeho vrecka. Pištoľ je v tomto prípade vhodná kvôli tomu, že dokáže cesto pekne stlačiť a zabráni tak vzniku bublín, ktoré potom pri smažení robia neplechu (olejové explózie/rakety typu panvica->košeľa).
Obr.: Cesto je šikovné tvarovať do šišky podobného priemeru, ako má pištoľ.
4. Urobte dlhého hada na utierku a nožom potom oddeľte už na utierke malé hadíky s dĺžkou cca 10 cm. Alebo nožnicami strihajte churros rovno, keď vychádzajú z pištole.
Obr.: Tri rôzne tvary churros podľa troch rôznych násad pištole. Vľavo hore 3 churros s dutinou na plnenie, vľavo dole plné väčšie churros a vpravo v dvoch radoch menšie churros.
5. V panvici rozohrejte olej na strednom plameni (na našej doske číslo 7 z 9). Ak máte teplomer, ideálna teplota je 170 – 180 ºC. Oleja musí byť dosť na to, aby boli churros úplne ponorené. Usmažte po jednotlivých dávkach churros do zlatista z oboch strán. Vtip je v tom, aby sa churros na povrchu nespálili a vo vnútri nezostali surové. Záleží na priemere churros. Ak robíte churros s cukrárskym vreckom, dávajte pozor na prípadné bubliny a olejové bomby - je lepšie potom smažiť s pokrievkou. Smažte radšej po menších dávkach, nech sa vám olej neochladí.
TIP: Usmažte najprv iba jedno churro a vyskúšajte, či je pekne chrumkavé a pritom vo vnútri urobené.
Obr. U hrubších churros hrozí, že zostanú vo vnútri surové. Vysmažte teda radšej na strednom plameni.
6. Do zlatista osmažené churros nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
Obr.: Churros nechajte chvíľu odkvapkať na papierovej utierke
7. Obaľte v cukre alebo v zmesi cukru a škorice. Ak si chcete churros namáčať do horúcej čokolády, potom ich nechajte bez cukru. Konzumujte ihneď.
Obr.: Hore tri druhy násad a tri druhy churros. Dole churros s dutinou na plnenie krémom.
PODÁVANIE
Churros sa jedia buď rozbalené a potom namočené v káve s mliekom alebo v horúcej hustej čokoláde. Alebo sa obaľujú v cukre alebo v zmesi cukru a škorice. Posledná možnosť je naša obľúbená, rovnako ako vo väčšine Južnej Ameriky.
Tak takto naozaj pravé churos tvrdé byť nemá bohužiaľ vám tam chýba jedna prísada. Máme barák na Tennerife boli sme x krát na pevninskom Španielsku a nikto ho tak tvrdé nemá
Dobrý deň, ďakujeme za spätnú väzbu. Zamysleli sme sa, prečo cesto vychádza príliš tvrdé a našli sme jednoduché vysvetlenie. V recepte sa dáva rovnaký objem múky ako vody - 250 ml , a nie 250 g múky a 250 g vody. Pre istotu sme pridali do zátvorky, že to je jeden hrnček, aby to bolo úplne jasné. Inak v Španielsku ešte existuje variant churros, tzv. porras alebo tejerringos, kam sa pridáva aj jedlá sóda. Výsledný produkt je vďaka jedlej sóde výrazne nadýchaný. Recept na ne máme v pláne, tak snáď už čoskoro!
Cesto bolo také tuhé, že nešlo pretlačiť ničím. Musela som vyváľať. Aj tak po vysmažení boli tyčinky tvrdé.
Dobrý deň, každá múka je trochu iná, a preto je občas nutné do príliš tuhého cesta použiť viac vody. Výsledná konzistencia cesta by mala byť dostatočne flexibilná, aby cesto bolo možné tvarovať bez námahy (len o niečo tuhšie ako plastelína). Pozor cesto ale nemôže byť tekuté!
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!