ČO SÚ CHURROS A AKO SA VYSLOVUJÚ PO SLOVENSKY?
Španielske churros sú vyprážané „prúty“ z jednoduchého cesta z pšeničnej múky, vody a soli. Najčastejšie sa podávajú na raňajky s horúcou čokoládou. Čítajú sa čuros.
KEDY SA JEDIA CHURROS?
Churros znamenajú predovšetkým sviatočné raňajky, a sú preto v Španielsku spojené s voľným ránom, keď nemusíte nič robiť a len posedávate s novinami. Španieli ich však dávno spojili aj s predvečerom, keď sa s rodinou posadíte najlepšie v zime k stolu a spolu s deťmi chrumkáte práve usmažené churros, či s nejakou fiestou, kde sa zastavíte pri jednom zo stánkov, z ktorého sa na sto honov valí zmes vône a pachu rozpáleného oleja. Tu si kúpite do papierového kornúta, ktorý čoskoro spriehľadní olejovými škvrnami, 12 vriacich churros.
KDE SA V ŠPANIELSKU CHURROS KUPUJÚ?
Churros sa najčastejšie smaží v špeciálnych lokáloch nazývaných churrería, ktoré okrem churros nerobia nič iné, a ktoré majú napriek tomu skoro vždy plno, pretože sú Španieli do churros úplne zbláznení. Väčšina churrerií má však aj populárne okienko, pri ktorom sa často tvorí rad churrofilov, ktorí kupujú čerstvé churros domov. Na najrôznejších fiestách potom nájdete churerie pojazdné, kde sa spolu s churros často smažia aj napr. malé sladké šišky buñuelos. Často môžete naraziť na univerzálne „freiduría“, kde sa jednoducho smaží, a cez okienko predáva, skoro všetko, čo má múku, od najrôznejších šišiek, lievancov, buchtičiek a bochníčkov až po zeleninu či morské plody obalené v múke či cestíčku.
Obr. Klasická churreria s panvicou na smaženie, pištoľami na dva druhy churros a množstvom fotogenickej špiny.
AKO JESŤ CHURROS?
Ikonická kombinácia je so sladkou horúcou hustou čokoládou, ktorú Španieli už v 16. storočí vymysleli po tom, čo vyladili horúci indiánsky drink do neodolateľného sladkého pokušenia. Čokoláda je naozaj oveľa hustejšia než to, čo sa u nás za horúcu čokoládu vydáva a často sa objednáva jedna šálka pre viacerých stravníkov, ktorí si do nej namáčajú špičky svojich chrumkavých churros. Nejde však o jedinú kombináciu. Keďže je čokoláda sladká a veľmi sýta, preferujú niektorí variant s horúcou kávou s mliekom, ktorá slúži ako náhrada čokolády. Napodiv sa však churros jedia aj samotné, len tak, bez akéhokoľvek namáčania. A hoci tomu chudobné ingrediencie príliš nenapovedajú, ide napodiv o celkom chutný snack. Domáce recepty najčastejšie radia obaliť čerstvo usmažené churros do cukru alebo zmesi cukru a škorice.
Obr.V španielskej čokoláde stojí lyžica.
PÔVOD CHURROS
Churros patrí spolu s buñuelos a ďalšími menej známymi dobrotami do skupiny vyprážaných sladkých delikates s krásnym poetickým názvom Frutas de Sartén (ovocie na panvici). Sú s najväčšou pravdepodobnosťou jedným z mnohých arabských dedičstiev a prežili úspešne bez akejkoľvek zmeny najmenej od 15. storočia, búrlivý vývoj vrátane rekatolizácie, francúzskeho vplyvu 18. a 19. storočia a fašizmu storočia minulého.
DRUHY CHURROS
Klasické churros
Prierez v tvare hviezdičky. Cesto obsahuje iba múku, vodu a soľ. Najčastejšie sú rovné.
Churros madrileños (madridské churros)
Menší priemer, rovnaké zloženie ako klasické churros. Robia sa tradične v tvare slučky.
Porras (obušky)
Hrubšie ako churros. Cesto obsahuje navyše trochu jedlej sódy a niekedy aj cukor.
Obr. Porras alebo obušky sú hrubé a nemajú hviezdicovitý prierez.
Tejerringos (malagské churros)
Malagská mutácia churros. Majú väčší priemer a cesto obsahuje navyše aj trochu jedlej sódy a cukru. Skladajú sa rovno z pištole do oleja vo forme obrovských špirál, ktoré sa potom už opečené strihajú na cca 20 cm dlhé churros.
Obr.: Tejeringos sú hrubšie a kysnutejšie ako klasické churros.
RECEPT NA VÝROBU DOMÁCICH CHURROS
Vyrobte si churros doma podľa nášho receptu na výrobu pravých španielskych churros.