
Španielska gastronómia je plná krásnych prekvapení. Voňavá paella, v ktorej je každé zrnko ryže nasiaknuté intenzívnou chuťou silného vývaru a opečeného sofrita, krémové a osviežujúce salmorejo, pikantné ajoblanco z trených mandlí a cesnaku, populárne gazpacho, dlho varený býčí chvost v červenom víne, zarzuela z morských plodov s hustou omáčkou z pražených mandlí a opečeného chleba, galícijská chobotnica s paprikou a olivovým olejom, pečené jahňacie stehná v tradičných kamenných peciach sú len malý zlomok utajeného bohatstva, ktoré v sebe skrýva španielska kuchyňa.
Napriek tomu máme často pocit, že tým najlepším vynálezom, ktorý vo všetkých svojich aspektoch na celom svete nemá obdobu, sú typické španielske raňajky. Rovnako ako všade na svete sú raňajky aj v Španielsku pomerne nedávny vynález, ktorý sa teší masovej popularite až od polovice minulého storočia. V súčasnej dobe majú však raňajky "na ulici" v hierarchii denných jedál úplne ojedinelé postavenie, pretože sú tým posledným, čoho by sa priemerný Španiel chcel vzdať. Dokonca aj počas najväčšej ekonomickej krízy posledných rokov boli raňajkové bary stále rovnako plné. Zatiaľ čo musíte dať spravidla vo zvyšku Európy za kvalitné raňajky "majland", budú sa vám zdať v Španielsku často lacnejšie ako doma.
Cena španielskych raňajok v bare
Cena je, samozrejme, jedným z hlavných trhákov španielskych raňajok. Zatiaľ čo sa u nás ceny kávy šplhajú do astronomických výšin, pohybuje sa cena kompletných raňajok s kávou a opečeným chlebom so syrom či jamónom od 2 do 3 eur, čo je cena, z ktorej u nás väčšinou nezaobstaráte ani kávu. Preto nie sú raňajky vonku v Španielsku ničím sviatočným, ale úplne prirodzenou a lacnou súčasťou každého dňa. Samozrejme, ceny sa líšia v závislosti od honosnosti podniku, ale aj v luxusnejších reštauráciách a baroch málokedy prekročia cenu 3 eurá. Ďalším faktorom ceny je veľkosť chleba a charakter náplne. Raňajky sa často ponúkajú v dvoch veľkostiach: menšia žemľa a väčšia bageta (dvojnásobná cena). Najlacnejší býva chlieb iba s olivovým olejom, najdrahší je potom kombinovaný chlieb s jamónom ibérico a lamanšským syrom.
Obr.: Cena za tento opečený chlebík s jamónom, olejom a kávou s mliekom je 2,70 eur.
Druhy chleba
V španielskych raňajkách je chlieb takmer vždy opečený. Druh chleba sa často mení v závislosti od regiónu, ale všeobecne je možné zhrnúť niekoľko základných typov.
•Pitufo (pepito, bollito, vienna) - biela žemľa a bageta podobná bežnej mrazenej produkcii kdekoľvek v Európe
•Rebanada de pan - krajec hutného pšeničného chleba
•Panecillo - v peci na dreve pečené pšeničné malé chleby s chrumkavou kôrkou
•Mollete - biela, skoro nedopečená ploská žemľa
•Pan de molde - klasický toast
•Pan integral - celozrnné pečivo
Obr. Výhodou raňajok v tradičných iberských jamónskych oblastiach je, že sa pod slovom jamón automaticky rozumie jamón ibérico, hoci cena skôr pripomína serrano. Na obrázku tostada con jamón v Jabugu.
Druhy náplní
Na prvom stupni rebríčka sedí pán con aceite alebo chlieb s olivovým olejom, elementárny dôkaz stredomorskej diéty. O stupeň a pár centov vyššie je pán con aceite y tomate, čo je chlieb s olejom a spravidla rozmixovanou paradajkou. Na stole väčšinou pristáva zvlášť opečený chlieb, olivový olej a v miske rozmixovaná paradajka. K tejto kombinácii sa potom môže pridať jamón, serrano či ibérico, a táto kombinácia sa potom v niektorých častiach Španielska nazýva catalana. Jamón môže nahradiť vyzretý ovčí syr alebo varená šunka. V prípade syra sa častejšie stráca paradajka, v prípade šunky sa niekedy olej nahrádza maslom alebo, bohužiaľ, margarínom. Kultúra masla je v Španielsku na nulovej úrovni a často sa vám môže stať, že aj napriek tomu, že je v menu uvedené maslo, v samotnom chlebe bude ten najhorší margarín. Šunka spolu s plátkovým lacným roztopeným syrom tvorí tostadu mixtu. Obľúbené sú bravčové nátierky sobrasady, zurrapa, prípadne zurrapa de lomo, čo je bravčová masť s kusmi bravčového mäsa okorenená červenou paprikou. Na lístku tiež málokde chýba pečeňová paštéta. Jediným sladkým variantom je väčšinou lacná, a nie príliš kvalitná marmeláda s maslom.
Obr. Typickou špecialitou andalúzskeho vnútrozemia je tzv. zurrapa de lomo, čo je bravčový chrbát vyprážaný a následne drobený v masti s rozpustenou sladkou paprikou.
Nápoje španielskych raňajok
Španieli nie sú žiadna kávová veľmoc a príliš sa na ňu, na rozdiel od iných krajín, nehrajú. Kvalita je takmer všade rovnaká, pravdepodobne príliš nízka pre ortodoxných kávofilov, a rozhodne prijateľná. Základom je vždy káva s mliekom, ktoré sa väčšinou nepení a dolieva sa priamo na stole z veľkých kovových kanvíc, aby mal hosť presný prehľad o množstve kávy na dne pohára, v ktorom sa káva tradične podáva. V španielčine existuje niekoľko presných výrazov označujúcich daný pomer kávy a mlieka v pohári. Iba v Malage existuje 9 rôznych pomerov, z ktorých každý má svoje meno:
•Nube - mrak
•Sombra - tieň
•Corto - krátke
•Entre corto - nie tak krátke
•Mitad - stredné
•Solo corto - iba krátke
•Semi largo - polodlhé
•Largo - dlhé
•Solo - solo
Obr.: Tzv. nube alebo mrak je vlastne horúce mlieko zašpinené lyžicou kávy. Často sa preto nazýva aj manchado (poškvrnené).
Čaj je jednoznačne na vedľajšej koľaji, čo možno spoznať podľa toho, že Španiel často nevie, že existuje rozdiel medzi zeleným a čiernym čajom. Súčasťou raňajok často býva čerstvo vylisovaný pomarančový džús, ktorý je často v sezóne pomarančov dávaný zadarmo v malých pohároch.
Z horúcich nápojov ide, zďaleka nie iba u detí, kakao a divné ružové mlieko s tou najumelejšou jahodovou príchuťou.
K churros, dlhým vyprážaným prútom z dolkového cesta, sa podáva horúca čokoláda, ktorá sa pre svoju hustotu nedá piť. Je to preto, aby sa do nej churros dobre namáčali.
Obr.: Churros s horúcou čokoládou sú jedinou slušnou sladkou alternatívou vo svete španielskych raňajok.
Pre koho španielske raňajky nie sú?
Španielske raňajky nie sú pre snobov ani pre hipsterov. V baroch sa stretávajú najrozmanitejšie sociálne skupiny, na prezentáciu ani na design barov sa nekladie žiadny dôraz. Španielske raňajky tiež nie sú pre extrémne náročných milovníkov dobrej kávy. Káva je v Španielsku raňajkovým sluhom, takmer nikdy sa nestáva samotným predmetom rozhovoru a nikdy sa nepreceňuje. Španielske raňajky nie sú ani pre milovníkov sladkého - jej ťažisko tkvie v silných slaných chutiach doplnených horkým olivovým olejom a s výnimkou churros so sladkou čokoládou neponúka nič zaujímavé. Ak máte radi sladké raňajky, budete musieť zájsť do Portugalska.
Obr.: Raňajky s ručne krájaným jamónom ibérico sú asi najlepšie raňajky na svete, ak však nemáte radšej jogurt s granolou.