S krevetami to nie je vôbec jednoduché. To, čo sa u nás nazýva jednoducho krevetou, má na španielskych rybích trhoch mnoho rôznych názvov. Existujú gambas, čo sú menšie krevety rôznych farieb, gambones, čo sú ich väčší bratia, ružové či sýtočervené, langostinos, ktoré sú väčšie ako krevety, majú však menej výraznú chuť a v surovom stave šedivú farbu, quisquillas, malé takmer priehľadné krevety až s fialovými tónmi a camarones, malinké kôrovce, z ktorých sa pripravuje legendárna tortilla de camarónes. A to zďaleka nie je všetko.
Tento celkom elementárny recept pekne ukazuje, akým spôsobom môže čerstvé morské plody doplniť extra panenský olivový olej. Nie je naozaj lepšia vôňa ako tá, ktorá stúpa z extra panenského olivového oleja preliateho cez horúce krevety s cesnakom.
Recept: Krevety s extra panenským olivovým olejom
Ingrediencie:
- 300g väčších nevarených kreviet (langostinos) s pancierom
- 1 lyžica jemne nasekanej petržlenovej vňate (pozor – nie kučery!)
- 1/2 strúčika cesnaku nasekaného nadrobno
- panenský olivový olej na panvicu
- extra panenský olivový olej na zakvapkanie
- soľ
Postup:
- Vylúpneme krevety z panciera. Najprv odtrhneme, potom otvoríme pancier na strane nožičiek a obnažíme sval. Ak vám zostane pancier na chvoste, stlačíte ho jemne a mäso samo vyjde. V závislosti od veľkosti kreviet môžeme, ale nemusíme vybrať črievko na chrbte olúpanej krevety. U väčších kreviet môže toto črievko negatívne ovplyvniť chuťový zážitok svojou bahnitou chuťou. Najlepšie črievko vyberieme špáradlom tak, že ho uprostred na chrbte podoberieme a vytiahneme. Telá kreviet opláchneme a starostlivo usušíme papierovým obrúskom.
- Rozpálime panvicu a pokvapkáme niekoľkými kvapkami oleja. Okamžite vhodíme krevety, osolíme ich a v závislosti od veľkosti, najčastejšie však po 30 sekundách až jednej minúte ich otočíme. Vhodný moment spoznáte tak, že je kreveta z jednej strany už opečená, ale na vrchnej strane je mäso stále dymové a priehľadné, doteraz nezbelelo. O niečo kratší čas opečte krevety aj z druhej strany, jemne osoľte a dierovanou obracačkou ich dajte na nahriaty tanier.
- Do misky nalejte extra panenský olivový olej. Môžete vyskúšať rôzne odrody, ale ideálny je predsa len LECHÍN a VIDUEÑA envero, lebo ich výrazná, svieža vôňa po zelených plodoch je dostatočne výrazná na to, aby nezanikla v prenikavej vôni kreviet.
- Osmažte nasekaný cesnak a zmiešajte ho v miske s extra panenským olivovým olejom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Prelejte zmesou krevety a podávajte s bielym chlebom.