Salmorejo (čítaj salmorecho) je lahodné a osviežujúce paradajkové pyré ochutené kvalitným vínnym octom a surovým cesnakom. Salmorejo pochádza z Córdoby, kde týmto chladivým pokrmom chudobní stravníci bojovali proti teplu a hladu (ak boli naozaj chudobní, museli sa zaobísť bez vajíčka a jamónu). Nie je nič príjemnejšie ako sa po parnom dni posadiť na jednu z córdobských terás pod pomarančovníkmi a osviežiť sa pohárom suchého bieleho vína a miskou salmoreja. Najlepšie na salmorejo je, že sa dá veľmi ľahko pripraviť z bežne dostupných ingrediencií aj na Slovensku a že chutí prijateľne aj v prípade, že použijete niektoré z tých umrlčích paradajok, ktorými slovenské supermarkety s obľubou zamorujú náš trh. Uvidíte sami, že sa bez geniálnej kombinácie pikantných paradajok a octu, silnej chuti jamónu, vareného vajíčka a zamatového olivového oleja čoskoro nebudete môcť obísť.
Recept: Salmorejo
Ingrediencie:
- 1 kg zrelých paradajok (zrelé paradajky sú na Slovensku naozajstný problém, ale nenechajte sa kvôli zlým paradajkám od prípravy salmoreja odradiť)
- 200 g deň starého bieleho chleba
- 250 ml extra panenského olivového oleja
- soľ a korenie
- strúčik cesnaku
- 2 varené vajcia
- 150 g jamón (ibérico či serrano)
- (2 lyžice vínneho octu – ideálne „de Jerez“)
Postup:
- Olúpte strúčik cesnaku. Umyte paradajky, sparte ich pod horúcou vodou a olúpte. Rozkrojte ich na polovicu a vyberte tvrdé miesta, ktorými boli prichytené k stonke. Pokrájajte chlieb na menšie kocky. Dajte všetky suroviny okrem vajec a jamónu do dostatočne veľkého mixéra či plastovej nádoby, ak budete používať ponorný mixér. Všetko mixujte do tej chvíle, než z ingrediencií vznikne zamatová homogénna hmota (ak nemáte dostatočne výkonný mixér, najprv vytvorte jemný krém bez oleja a potom tenkým povrázkom za stáleho miešania prilievajte olej). Dajte do chladničky najmenej na jednu až dve hodiny vychladiť.
pozn. Ak budete pridávať ocot, pridajte ho hneď na začiatku spolu so všetkými ingredienciami. Otázka octu v salmorejo je pomerne zložitá a vyvoláva početné diskusie. Autentické starozákonné salmorejo je skutočne bez octu, napriek tomu však sa do salmoreja často aj v tých najlepších reštauráciách ocot pridáva.
Medzitým uvarte na tvrdo dve vajíčka a pokrájajte ich na kocky s priemerom jeden centimeter. Aj z jamónu urobte drobné kocky.
Vychladené salmorejo potom nalejte do menších misiek a ozdobte kockami vajíčka, jamónu a tenkým pramienkom olivového oleja.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!