Salmorejo

Salmorejo (čítaj salmorecho) je lahodné a osviežujúce paradajkové pyré ochutené kvalitným vínnym octom a surovým cesnakom. Salmorejo pochádza z Córdoby, kde týmto chladivým pokrmom chudobní stravníci bojovali proti teplu a hladu (ak boli naozaj chudobní, museli sa zaobísť bez vajíčka a jamónu). Nie je nič príjemnejšie ako sa po parnom dni posadiť na jednu z córdobských terás pod pomarančovníkmi a osviežiť sa pohárom suchého bieleho vína a miskou salmoreja. Najlepšie na salmorejo je, že sa dá veľmi ľahko pripraviť z bežne dostupných ingrediencií aj na Slovensku a že chutí prijateľne aj v prípade, že použijete niektoré z tých umrlčích paradajok, ktorými slovenské supermarkety s obľubou zamorujú náš trh. Uvidíte sami, že sa bez geniálnej kombinácie pikantných paradajok a octu, silnej chuti jamónu, vareného vajíčka a zamatového olivového oleja čoskoro nebudete môcť obísť.

Piatok, 26. júl 2024
Dobrý deň, predtým sa do salmoreja pridávali surové vajíčka, šľahala sa s olejom ako pri výrobe majonézy, zmiešalo sa s rozmixovanými paradajkami, neskôr aj pečivom. Pred tridsiatimi rokmi, keď som žila v Cordóbe, sa tak pripravovalo. Potom z hygienických dôvodov sa do hmoty začali pridávať natvrdo varené vajcia. Pripravovali sme bez octu.
Pozri originálPozri preklad

Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!

On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť