V rúre zapekané slávky riešia celkom elegantne problém, ktorý jednoducho každá slávka má, či sa jej to páči alebo nie. Konzistenciu. Hoci len málo morských plodov tak čisto prináša vôňu mora na tanier, je slávka z hľadiska svojej uniformnej, bahnitej konzistencie predsa len trochu plochá. Chrumkavá krusta s jamónom dodáva slávkam nový rozmer a pritom nijako neuberá z ich morskej vône a šťavnatosti.
Recept: Zapečené slávky s jamónom
Ingrediencie:
Na slávky:
- 500 g slávok
- 1 stopkový zeler
- 2 dcl bieleho suchého vína
- 1 olúpaná cibuľa
- soľ, korenie
Na krustu:
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice strúhanky
- 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica nasekaného jamónu
- soľ
Postup:
Čistenie slávok
Čistenie slávok nie je úplne tá najzábavnejšia činnosť na svete, čo si budeme rozprávať. Preto ak máte možnosť, tak sa pri nákupe dobre pozerajte, či vyzerajú vaše slávky, akoby ich práve niekto vytiahol z vodného pralesa, alebo sú hladké a čisté ako prsník morskej víly. Najprv treba nájsť a vyhodiť všetky otvorené, ktoré sa nechcú zavrieť, keď sa ich dotknete. Potom treba pod silným prúdom vody jednu po druhej pekne vydrhnúť kefou a odstrihnúť im škaredý fúz, ktorý každej slávke visí z pusy ako liana.
Varenie slávok
Vo väčšom hrnci priveďte do varu 1,5 l osolenej vody s ošúpanou celou cibuľou, očisteným nakrájaným stopkovým zelerom a pohárom bieleho vína. Nechajte na miernom plameni desať minút bublať a vhoďte očistené slávky. Už po dvoch minútach sa otvoria prvé škrupiny a vy ich okamžite vyberte z hrnca a dajte ich stranou na tanier, ktorý zalejete vývarom z hrnca, aby vám slávky neoschli.
Krusta
Zmiešate všetky ingrediencie, osolíte cestíčko tak, aby bolo samo o sebe akurát slané a v miske vidličkou všetko masakrujete dovtedy, kým sa maslo pekne prepojí so všetkými ingredienciami a vytvorí homogénnu hmotu.
Zapečenie
Rozkúrite gril vo vašej rúre na maximum. Otvorte všetky slávky dokorán, takže sa vám škrupiny oddelia, odtrhnete, opatrne, najlepšie špičkou škrupiny mäso slávky, znovu ho usadíte do lôžka škrupiny a pokvapkáte ho lyžičkou vývaru. Malou lyžičkou naberiete maslové cestíčko a prikryjete škrupinu so slávkou. Pol kila slávok by vám malo akurát stačiť na celý plech. Ak vám dôjde cestíčko, čo sa nikdy nedá vylúčiť, urobte si nové. Plech vložte tesne pod gril a sledujte, ako sa cestíčko premení na zlatú a chrumkavú krustu. Keď ste s farbou spokojní, čo môže byť už za 2 minúty, vyberte a podávajte.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!