Ajoblanco s jamónom (studený krém z mandlí a cesnaku)

Ajoblanco je spolu s andalúzskym gazpachom a córdobským salmorejom najpopulárnejšou andalúzskou studenou polievkou. Je typická najmä pre starú oblasť granadského kalifátu, t. j. pre územie medzi Almériou, Granadou a Malagou, hoci jej pôvod je skôr rímsky ako arabský. Ajoblanco je jednoduchým ľudovým pokrmom, ktorý využíva v tejto oblasti hojné suroviny: mandle, cesnak, olivový olej, vínny ocot a starý chlieb. Tradičný spôsob spočíva v starostlivom roztlačení mandlí s cesnakom na čo najjemnejšiu pastu. Jemne rozotreté mandle sú v španielskej kuchyni obľúbeným spôsobom zahusťovania omáčok. V súčasnej dobe však rovnaký výsledok dosiahnete akýmkoľvek kuchynským mixérom. 

ajoblanco fiesta

Obr.: V dedinách pri španielskej Malage sa na jeseň organizujú ľudové fiesty, pri ktorých sa z veľkých amfor rozlieva čerstvé ajoblanco s hroznovým vínom.

Najčastejšie sa ajoblanco zdobí sladkými guličkami hrozna. Často sa ešte pridávajú na drobno nasekané pražené mandle či jamón serrano. Nie je potrebné byť Sherlockom Holmesom, aby človek uhádol, čím ajoblanco zdobíme my.

On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť