Ajoblanco je spolu s andalúzskym gazpachom a córdobským salmorejom najpopulárnejšou andalúzskou studenou polievkou. Je typická najmä pre starú oblasť granadského kalifátu, t. j. pre územie medzi Almériou, Granadou a Malagou, hoci jej pôvod je skôr rímsky ako arabský. Ajoblanco je jednoduchým ľudovým pokrmom, ktorý využíva v tejto oblasti hojné suroviny: mandle, cesnak, olivový olej, vínny ocot a starý chlieb. Tradičný spôsob spočíva v starostlivom roztlačení mandlí s cesnakom na čo najjemnejšiu pastu. Jemne rozotreté mandle sú v španielskej kuchyni obľúbeným spôsobom zahusťovania omáčok. V súčasnej dobe však rovnaký výsledok dosiahnete akýmkoľvek kuchynským mixérom.
Obr.: V dedinách pri španielskej Malage sa na jeseň organizujú ľudové fiesty, pri ktorých sa z veľkých amfor rozlieva čerstvé ajoblanco s hroznovým vínom.
Najčastejšie sa ajoblanco zdobí sladkými guličkami hrozna. Často sa ešte pridávajú na drobno nasekané pražené mandle či jamón serrano. Nie je potrebné byť Sherlockom Holmesom, aby človek uhádol, čím ajoblanco zdobíme my.
Recept: Ajoblanco s jamónom (studený krém z mandlí a cesnaku)
Ingrediencie:
- 200 g olúpaných mandlí
- 2 olúpané strúčiky cesnaku
- 1 krajec bieleho chleba (pokojne starého)
- 2 lyžice vínneho octu či octu zo Sherry
- 0,15 l panenského olivového oleja
- 4 plátky jamónu
- (guličky bieleho hrozna)
- voda, soľ
Postup:
- Chlieb necháme pol hodiny odmočiť v mise so studenou vodou. Vodu zlejeme, ale chlieb necháme nasiaknutý.
- V nádobe rozmixujeme čo najjemnejšie namočený chlieb, mandle a cesnak. Za stáleho mixovania po malých dávkach pridávame olej a ocot, aby sa dobre spojili s rozomletými ingredienciami. Osolíme a vmiešavame po troškách studenú vodu až do tej doby, než dosiahneme ideálnu konzistenciu. Najčastejšie je ajoblanco tekuté ako gazpacho, ale často má konzistenciu krému.
- Nechajte vychladiť v chladničke minimálne 1 - 2 hodiny.
- Ozdobte jamónom a bobuľkou bieleho hrozna rozrezanou na polovicu a podávajte.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!