Pimientos de Padrón – recept – Jamon.sk

ČO SÚ PIMIENTOS DE PADRÓN

Pimientos de Padrón (padrónske papričky) sú malé zelené papričky pestované tradične v španielskej Galícii. Ich hlavná sezóna je od mája do októbra, ale v Španielsku ich môžete kúpiť po celý rok. Pripravujú sa celé kratučko na horúcej panvici a servírujú prudko opečené so stonkou, ktorá slúži ako prírodné držadlo pre jednohubku.

AKÝ JE ROZDIEL MEDZI PIMIENTOS DE PADRÓN A PIMIENTOS DE HERBÓN? 

Pimientos de Padrón alebo padrónske papričky je všeobecne používaný názov pre papričky tohto druhu. Padrón je oblasť v Galícii, kam ich pôvodne priniesli z Mexika ako darček svojim kolegom z kláštora misionári z nového sveta v 16. storočí. Herbón je mestečko v tejto oblasti, ktoré zastrešuje oficiálny chránený pôvod. Zatiaľ čo sa pimientos de Padrón pestujú v mnohých častiach Španielska i Maroka, papričky s chráneným pôvodom sa pestujú iba v Galícii v oblasti Padrón a sú označované ako pimientos de Herbón.

SÚ PIMIENTOS DE PADRÓN PÁLIVÉ?

V prevažnej väčšine nie, ale zároveň je skoro v každej porcii aspoň jedna paprička, ktorá páli ako ďas. Platí tiež, že zrelšie papričky s farbou prechádzajúcou ľahko dočervena sú pálivejšie.

NA ČO SI DÁVAŤ POZOR PRI VÝBERE PAPRIČIEK?

Papričky by mali byť jasne zelené so sviežim leskom, bez hnedých škvŕn.

ČÍM NAHRADIŤ PIMIENTOS DE PADRÓN?

Na juhu Španielska sa k mnohým jedlám ako príloha podávajú vyprážané čerstvé zelené papriky. Keďže sú trochu hrubšie a pevnejšie ako malé padrónske papričky, snažte sa použiť čo najmenšie a smažte ich o minútu či dve dlhšie.

Obr.: Padrónske papričky môžete nahradiť mladými zelenými paprikami.

NA ČO SI DÁVAŤ POZOR PRI PRÍPRAVE?

Táto tapa je jedna z najjednoduchších a nemožno ju pokaziť, ak sa človek drží receptu. Papričky sú také jemné, že nie je potrebné báť sa príliš krátkej prípravy. Dajú sa jesť aj čerstvé a vtip je vlastne v tom skombinovať sviežu chrumkavú dužinu s prudko opečenou kožou a morskou soľou. Je vhodné papričky perfektne usušiť, inak budete mať zo sporáka vojnové pole. Budú prskať aj tak, ale o trochu menej.

Obr.: Papričky pred vyprážaním perfektne osušte, inak budú prskať.

On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť