Biely chlieb pokvapkaný olivovým olejom s tenkým plátkom dobrého jamónu je najväčším privilégiom majiteľov kvalitného jamónu, ktorý si môžu dopriať každý deň. Jednoduchosť tohto jedla nijako neznižuje jeho vynikajúcu chuť. Uistite sa, že máte tie najkvalitnejšie suroviny. Keďže sa tento pokrm pripravuje z troch základných a absolútne nenahraditeľných surovín, je absolútne zásadné, aby boli tej najvyššej kvality. Radšej sa tohto jedla vzdajte, ak nemáte kvalitný extra panenský olej, ručne krájaný jamón nebalený v plaste, a pokiaľ možno na dreve pečený biely chlieb (v prípade chleba môžete urobiť jediný ústupok a kúpiť si dobre opečený biely chlieb z elektrickej pece). Okoralá a vyschnutá šunka z plastu, neprepečená bageta či kyslý olivový olej vám dokáže pokaziť akýkoľvek pôžitok, a pokiaľ teda nie ste dobre pripravení, radšej si namažte chlieb s maslom a posypte ho soľou.
Recept: Biely chlieb s olivovým olejom a jamónom
Varenie:
5 min.
Celkom:
5 min.
Porcia:
1
Ingrediencie:
- jamón iberico či serrano ručne nakrájaný na priesvitné plátky
- extra panenský olivový olej
- biely chlieb
- (alternatívne zrelé čerstvé paradajky)
Postup:
Nakrájajte chlieb na tenšie krajce (príliš hrubé krajce zbytočne stlmia chuť jamónu), pokvapkajte ich niekoľkými kvapkami oleja a pridajte jeden plátok jamónu. Vhodnou variáciou je opiecť olejom pokvapkaný krajec chleba z oboch strán na grile. Chlieb s olejom a jamónom je samotná esencia Andalúzie, ale nič sa nevyrovná komplexnej chuti, ktorú tomuto krásne jednoduchému jedlu dodá paradajková šťava. Je zábavné pozorovať na výletoch španielske rodiny, ako krájajú veľké krajce bieleho chleba a potierajú ich rozkrojenými paradajkami. Ak pridáte kvapku oleja a plátok šunky, uchváti vás pri ochutnaní autentický pocit slasti. Najpohodlnejšie je nakrájať si na neskoré raňajky niekoľko tenkých plátkov šunky a urobiť jednoduchý paradajkový šalát s olivovým olejom a octom. Krajce chleba potom namáčame do zmesi oleja, paradajkovej šťavy a octu na dne šalátovej misy, poukladáme šunku a zajedáme šalátom.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!