Tento jednoduchý a rýchly recept na fazuľky s jamónom patrí k ďalším tradičným receptom andalúzskej kuchyne najmä na jeseň, kedy sa trhy zaplnia chlpatými zelenými strukmi fazule. Najčastejšie sa servírujú ako tapas. Granadské tapas bary sú prírodným habitátom tohto receptu. Fazule použité v tomto recepte sú mäkké, čerstvo vylúpané z fazuľových strukov, ktoré nie je potrebné vopred namáčať, alebo nejako inak upravovať.
Recept: Zelená fazuľa s jamónom
Príprava:
10 min.
Varenie:
20 min.
Celkom:
30 min.
Porcia:
4
Ingrediencie:
Obr.: Čerstvé nevylúpané a vylúpané fava fazule
- 750 g čerstvo vylúpaných alebo mrazených fazuliek
- jedna väčšia cibuľa nakrájaná najemno
- jeden strúčik cesnaku
- 200 g jamónu nakrájaného na drobné kocky – ideálne zvyšky od kosti, ak máte celé stehno
- 50 ml suchého sherry alebo suchého bieleho vína (voliteľné)
- jemne nakrájaná petržlenová vňať
- olivový olej, soľ, korenie
Postup:
- V panvici s olivovým olejom osmažíme na miernom ohni cibuľku, pridáme vylúpanú fazuľu, prikryjeme pokrievkou a dusíme 10 až 15 minút, kým fazuľky nezmäknú.
- Pridáme jamón, všetko premiešame, osolíme a okoreníme, necháme ešte 5 minút dusiť a ihneď podávame, zdobené nasekanou listovou petržlenovou vňaťou.
Obr. Víno je voliteľné, ale fazule ho v priebehu dusenia vstrebú a celková chuť je komplexnejšia - Pridáme jamón, všetko premiešame, osolíme a okoreníme, necháme ešte 5 minút dusiť a ihneď podávame, zdobené nasekanou listovou petržlenovou vňaťou.
Obr.: Jamón sa vlastne len ohrieva – púšťa svoju chuť veľmi rýchlo a je zbytočné ho dlho dusiť.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!