Recept: opečený chlieb s tortillou de patatas, alioli a chorizom - Jamon.sk

Chlieb s tortillou, alioli a chorizom je španielskejší ako kráľ Juan Carlos. Katalánci by, samozrejme, namietli, že alioli je v skutočnosti katalánsky vynález a so Španielskom má asi toľko spoločného ako Xavi s Xabim, ale hoci je to čiastočne pravda, uvelebil sa tento katalánsky vynález na celošpanielskom stole s takou suverenitou, že si túto studenú omáčku môžete dať rovnako v Cádizu ako vo Vicu. Tortilla de patatas naproti tomu skutočne španielska je a ťažko by ste ju v identickej podobe hľadali inde na svete, hoci sa pripravuje z tých najzákladnejších surovín. Tu treba pripomenúť, že tortilla de patatas sa najlepšie prekladá ako vaječná omeleta so zemiakmi a nemá teda nič spoločné s mexickými tortillami z kukuričnej múky. Chorizo je chorizo (múdro!!!) a nemožno ho ničím nahradiť. Dbajte iba na to, aby ste mali skutočné chorizo, ak je to možné bez chemických aditív, sušené pekne na čerstvom vzduchu, pretože, keď už si s tým všetkým dáte námahu, nemá cenu si to pokaziť nejakou náhradou.

Tortilla de patatas je úplne základné jedlo španielskej gastronómie. Zatiaľ čo si väčšina ľudí u nás pri slove tapa predstaví nejaké exotické morské plody, v skutočnosti je najčastejšou španielskou tapou práve pekný krajec vysokej zemiakovej omelety. Napriek tomu, že ide o veľmi jednoduché jedlo so štyrmi elementárnymi ingredienciami, vyžaduje od kuchára maximálne sústredenie. Tortilla by totiž mala byť pekne vysoká, na krajoch ľahko opečená a vo vnútri krásne mäkká a nadýchaná. Tu uvedený postup vás naučí robiť základnú tortillu, ktorá sa najlepšie hodí k nášmu receptu, ale nebojte sa v budúcnosti obohatiť tortillu o nakrájaný jamón alebo špenát, artičoky, cuketu či inú sezónnu ingredienciu, ktorá sa vám do tortilly bude hodiť.

On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť