Španielska ryža (arroz) je pravým protikladom talianskeho risotta. Samotná ryža je teda veľmi podobná tej talianskej, ale jej príprava je úplne odlišná. Talianske risotto sa neustále mieša, zo zrniek sa uvoľňuje škrob a tie postupne strácajú tvar, až sa z nich stane jednoliata kaša. Naproti tomu sa španielska ryža mieša iba v oleji, kým sa k nej pridá tekutina. Potom sa necháva úplne v pokoji variť, aby jednotlivé zrnká ryže boli celistvé a pekne oddelené jeden od druhého. Princíp španielskej ryže je jednoduchý. Základom je olivový olej, na ktorom sa so šafranom osmaží zelenina, ryby či mäso v závislosti od receptu, pridá sa ryža, starostlivo sa premieša so všetkými ingredienciami, vyrovná sa a zaleje sa vývarom či vodou. Zlaté ryžové pravidlo hovorí, že jeden pohár ryže sa rovná dvom porciám a objem vody či vývaru je dvojnásobný k objemu ryže.
Recept: Arroz al horno – zapečená ryža s chorizom
Ingrediencie:
- 200 g guľatozrnnej ryže
- 500 ml mäsového vývaru
- 100 g choriza bez chemických konzervantov – pokrájané zhruba na kocky
- 100 g zhruba 1 cm hrubých a veľmi tučných rezov jamónu pokrájaných na pruhy
- 1 menší zemiak – olúpaný a nakrájaný na plátky s hrúbkou 0,5 cm
- 1 paradajka nakrájaná na plátky s hrúbkou 1 cm
- 1 pór
- 1 hlavička cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- štipka šafranu, 1 lyžička mletej červenej papriky, soľ, korenie
Postup:
Tradične sa tento pokrm robí v kameninovej nádobe, ale hodí sa preň akýkoľvek hlbší pekáč či zapekacia misa. Je vhodné používať nádobu, v ktorej môžeme pripraviť pokrm od začiatku do konca, pretože jednotlivé ingrediencie postupne pridávajú chuť.
- Pór nakrájame na 4 cm dlhé kusy a varíme 10 min v slanej vode. Scedíme a uchováme.
- Predhrejeme rúru na 200 °C.
- Na strednom plameni rozohrejeme olej na 130 °C. Zo všetkých strán osmažíme hlavičku cesnaku a vyberieme. Pridáme zemiaky a z oboch strán osmažíme dozlata a tiež vyberieme. Osmažíme zo všetkých strán chorizo a jamón. Pridáme šafran a mletú papriku. Dobre všetko premiešame, pridáme povarený pór, opäť dobre premiešame.
- Prisypeme ryžu, osolíme a okoreníme a starostlivo všetko premiešame, aby sa zrnká obalili homogénne zmesou v nádobe. Vyrovnáme ryžou, zalejeme mäsovým vývarom, poukladáme na povrch osmažené plátky zemiakov a plátky paradajok.
- Dáme zapiecť na 20 minút do predhriatej rúry. Ryža by mala byť úplne suchá, plátky paradajok a zemiakov pekne opečené. Podávame na stôl v zapekacej nádobe a ozdobíme osmaženou hlavičkou cesnaku.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!