Tortilla de patatas je národným španielskym jedlom. Je to na prvý (a možno aj na druhý) pohľad banálne jedlo, ktoré je tým posledným, čo by si človek zo španielskej kuchyne dal, ale už tretí pohľad odhalí zvodné čaro konfitovaných zemiakov a nadýchaných vajec. Ako už býva zvykom pri vaječných pokrmoch, je tortilla zdanlivo jednoduché jedlo, ktoré sa ale málokedy podarí úplne dokonale. Až niekoľko pokusov vás dovedie k tej pravej nadýchanej textúre vajec. Tortilla je obľúbeným objektom nespočetných regionálnych variácií, robí sa s chorizom, hubami, syrom, artičokami, cibuľou atď. Ale nám, samozrejme, najviac chutí tá s jamónom :-). Tu je:
Recept: Tortilla s jamónom (chorizom)
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 1.5 dcl olivového oleja
- 4 vajíčka
- soľ
- 100 g jamónu (alebo choriza) nakrájaného na kocky – 1 cm
Postup:
- Olúpte zemiaky a nakrájajte ich na veľmi tenké plátky. Vo väčšej panvici zohrejte na strednom plameni a za priebežného obracania osmažte zemiaky do mäkka. Nebojte sa, keď sa vám plátky polámu. Ku koncu pridajte na minútu nakrájaný jamón (alebo chorizo). Vyberte zemiaky z panvice a nechajte ich poriadne odkvapkať buď na papierovom obrúsku alebo v sitku.
- V mise ušľahajte dôkladne vidličkou vajíčka, pridajte odkvapkané usmažené plátky zemiakov, jamón (alebo chorizo) osoľte a všetko starostlivo pomaly premiešajte.
- V malej panvici s nepriľnavým povrchom, do ktorej sa tak akurát vrchovato vojde zmes vajec a zemiakov, zohrejte na strednom plameni lyžicu oleja a nalejte do nej zmes. Znížte plameň a nechajte tortillu na panvici. Len čo zmes začne v spodnej vrstve tvrdnúť, ale na povrchu je stále dostatočne tekutá, zložte panvicu z ohňa, priklopte ju tanierom a obráťte tortillu na tanier. Tortilla by teraz mala držať vcelku, ale naspodku by mala byť stále dosť tekutá. Teraz presuňte tortillu späť do panvice a nechajte ju osmažiť na miernom ohni aj z druhej strany. Za niekoľko minút by mala byť hotová a pritom vnútri nadýchaná a nevysušená.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!