Recept: opečený chlieb s tortillou de patatas, alioli a chorizom - Jamon.sk

Chlieb s tortillou, alioli a chorizom je španielskejší ako kráľ Juan Carlos. Katalánci by, samozrejme, namietli, že alioli je v skutočnosti katalánsky vynález a so Španielskom má asi toľko spoločného ako Xavi s Xabim, ale hoci je to čiastočne pravda, uvelebil sa tento katalánsky vynález na celošpanielskom stole s takou suverenitou, že si túto studenú omáčku môžete dať rovnako v Cádizu ako vo Vicu. Tortilla de patatas naproti tomu skutočne španielska je a ťažko by ste ju v identickej podobe hľadali inde na svete, hoci sa pripravuje z tých najzákladnejších surovín. Tu treba pripomenúť, že tortilla de patatas sa najlepšie prekladá ako vaječná omeleta so zemiakmi a nemá teda nič spoločné s mexickými tortillami z kukuričnej múky. Chorizo je chorizo (múdro!!!) a nemožno ho ničím nahradiť. Dbajte iba na to, aby ste mali skutočné chorizo, ak je to možné bez chemických aditív, sušené pekne na čerstvom vzduchu, pretože, keď už si s tým všetkým dáte námahu, nemá cenu si to pokaziť nejakou náhradou.

Tortilla de patatas je úplne základné jedlo španielskej gastronómie. Zatiaľ čo si väčšina ľudí u nás pri slove tapa predstaví nejaké exotické morské plody, v skutočnosti je najčastejšou španielskou tapou práve pekný krajec vysokej zemiakovej omelety. Napriek tomu, že ide o veľmi jednoduché jedlo so štyrmi elementárnymi ingredienciami, vyžaduje od kuchára maximálne sústredenie. Tortilla by totiž mala byť pekne vysoká, na krajoch ľahko opečená a vo vnútri krásne mäkká a nadýchaná. Tu uvedený postup vás naučí robiť základnú tortillu, ktorá sa najlepšie hodí k nášmu receptu, ale nebojte sa v budúcnosti obohatiť tortillu o nakrájaný jamón alebo špenát, artičoky, cuketu či inú sezónnu ingredienciu, ktorá sa vám do tortilly bude hodiť.

Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!

On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť