Základom chudobných zemiakov je trojjediná kombinácia konfitovania, vyprážania a pečenia v hrnci vo vlastnej šťave. Zemiaky sa spolu so zeleninou varia v zmesi oleja a šťavy, ktorú ingrediencie púšťajú a zároveň sa na miernom pomalom plameni pripekajú tak, že sú na konci mierne pripečené, ale pritom krásne šťavnaté.
Dôležité je zvoliť správny hrniec s dostatočne veľkým, nepriľnavým dnom a mierny plameň. Zásadné je, aby teplota a plocha nebola príliš veľká, pretože by sa z hrnca vyparila všetka šťava a zároveň nebola príliš malá, pretože by sa zemiaky vo vysokej hladine tekutiny uvarili príliš domäkka a polámali.
Recept: Patatas a lo pobre s chorizom (zemiaky s chorizom)
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov – olúpaných a nakrájaných na 1 cm hrubé plátky
- 1 dcl olivového oleja
- 1 lyžička vínneho octu (voliteľné)
- 3 strúčiky cesnaku – olúpané a nasekané nadrobno
- 1 červená paprika (kapia) – olúpaná a pokrájaná na 1 cm široké prúžky
- 1 cibuľa – pokrájaná nahrubo
- 3 malé zelené papriky – pokrájané na 1 cm široké prúžky
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 100 g choriza pokrájaného na 2 cm kocky
Postup:
-
V hlbšom hrnci či panvici ohrejte na miernom plameni olej.
-
Pridajte cesnak a cibuľu a 2 minúty za stáleho miešania zľahka osmažte.
-
Pridajte papriku a zemiaky (chorizo), osoľte (v prípade choriza menej) a všetko opatrne a dôkladne premiešajte. Priklopte pokrievku a na miernom plameni varte 20 až 25 minút. Priebežne kontrolujte, či sa vám ku dnu nepripaľuje cibuľa. Po 10 minútach opatrne všetko obráťte, aby sa ľahko opiekla aj druhá strana zemiakov. Okoreňte a pokvapkajte octom. Zemiaky by mali byť ľahko opečené, čo najmenej polámané, zelenina by mala byť mäkká, ale držať pohromade.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!