O SUŠENEJ TRESKE
Na prvý pohľad je prekvapujúce, aké miesto si sušená treska zo Škandinávie vydobyla v španielskom raji čerstvých rýb. V minulosti bola lacnou alternatívou k čerstvým rybám, ktoré sa do španielskeho vnútrozemia nemohli prepravovať kvôli chýbajúcemu chladeniu. Zaujímavé je, že len 30 km od pobrežia tradičné miestne recepty pripomínajú skôr kontinentálnu kuchyňu, pričom sušená treska hrá jedinú morskú úlohu. V niektorých receptoch sa sušená solená treska môže nahradiť čerstvou, ale rozdiel v štruktúre a chuti medzi týmito dvoma formami je obrovský a ak máte možnosť použiť sušenú tresku, neváhajte. V Španielsku sa hovorí, že rozdiel medzi čerstvou a sušenou treskou je podobný rozdielu medzi jamónom a čerstvým bravčovým mäsom.
Recept: Sušená treska s jamónom
Ingrediencie:
- 500 g sušenej tresky (možno nahradiť čerstvou treskou)
- 4 sušené papriky (možno nahradiť mletou sladkou paprikou)
- olivový olej
- 100 g jamón serrano nakrájaného na kocky
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica strúhanky
- 1 čajová lyžička mletej červenej papriky
- 200 ml rybieho vývaru (alebo vody)
- soľ, korenie
Postup:
Tresku umyjeme pod tečúcou studenou vodou a vložíme do nádoby so studenou vodou, ktorú dáme do chladničky. Tresku je kvôli odsoleniu nutné mať v kúpeli dvoch litrov vody najmenej 48 hodín a najmenej 4 x vodu vymeniť. Treska sa zbaví prebytočnej soli a zároveň prijme vodu (nadobudne 40 % svojej hmotnosti). Je preto dôležité, aby bola voda kvalitná. Nakoniec tresku vyberieme, osušíme a nakrájame na 6 cm široké kocky. Je dôležité si uvedomiť, že si treska aj tak stále ponecháva pomerne veľké množstvo soli, ktoré často stačí na presolenie celého jedla.
Sušené papriky vložte do nádoby s vodou a nechajte ich hodinu odstáť.
Na strednom plameni rozpáľte olej, osmažte v ňom strúčiky cesnaku do svetlohneda, osmažte aj očistené sušené papriky, oboje vyberte a v mažiari s lyžicou vody vytvorte jemnú pastu.
Na oleji v rovnakej panvici osmažte tresku z oboch strán do svetlohneda a odstavte ju na tanier. Do panvice pridajte nasekanú cibuľu, osmažte dozlatista. Pridajte pastu z mažiara, mletú papriku, korenie, strúhanku a jamón. Všetko poriadne premiešajte a nechajte minútu smažiť. Prilejte rybí vývar (alebo vodu) a nechajte pol hodiny dusiť na miernom plameni. Cieľom je hustá a chuťovo intenzívna salsa. Ochutnajte, ak je omáčka dosť slaná (jamón aj treska obsahujú dostatočné množstvo soli).
Pol hodinu pred koncom rozpáľte rúru na 200 °C. Do zapekacej nádoby prelejte obsah panvice, vložte kúsky osmaženej tresky a bohato ich prelejte omáčkou. Zapekajte v hornej polovici rúry 10 až 15 minút.
Vyhoďte do koša, ak ste nevykonali prvý krok.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!