
1. Tapas je druh jedla
Tapa je jednoducho malá porcia čohokoľvek a „basta fidli“. Preto, ak sa spýta novinár neznámeho modela, prezentéra, stylistu či developera, aké jedlo má najradšej a ten odpovie že tapas, hovorí tým v skutočnosti iba to, že má rád jednoducho malé porcie. Napr. plesnivý banán alebo zhnitú rybu na malom tanieriku. Tapas môže byť čokoľvek. Môžete mať tapas „knedlo-zelo-vepřo“ (lyžica kapusty, slza bravčového, osmina knedle), tretinu rožku s gothajom alebo hrianku s čalamádou. Na druhej strane je možné, samozrejme, povedať, že sa v Španielsku súhrou najrôznejších agro-kultúrnych vplyvov ustálilo niekoľko najbežnejších jedál, ktoré sa vo forme malej porcie podávajú extrémne často (napr. vyprážané či v octe nakladané ančovičky, jamón, tortilla de patatas, patatas bravas atď.)
2. Najtypickejšia tapa je slivka v slanine
Ťažko povedať, čo je v Španielsku väčšou raritou, či slovenská anglická slanina, slivka alebo slivka v slanine. Z nepochopiteľného dôvodu sa u nás každému pri slove tapas vybaví práve tento zvitok. Veľa Slovákov veria, že sa na nich pri návšteve ľubovoľného španielskeho tapas baru vyvalia obrovské hromady sliviek v anglickej slanine a sú potom sklamaní, keď si kuchári pri objednávke tohto jedla vo väčšine barov ťukajú na hlavu. Macerovaná slivka v jamóne, teda nie v slanine, je síce reálnym, ale pomerne vzácnym tapa, ktorý rozhodne nepríde žiadnemu Španielovi na myseľ, ak má vymenovať tie najtypickejšie.
3. Tapas sú všade zadarmo
Veľa Slovákov sa každý rok ocitajú v španielskych baroch s prázdnym bruchom, objednajú si malé pivo a čakajú, že im na stôl pristane nepreberné množstvo najrozmanitejších tapas. Chyba! V úplnej väčšine barov nedostanete k pivu vôbec nič (maximálne olivy), takže ak chcete tapas, musíte si objednať tapas a potom tiež zaplatiť tapas. Inak bude trapas.
4. Tapas nie sú nikde zadarmo
Veľa Slovákov každý rok okupujú granadské či almerijské tapas bary a buď pchajú čašníkom stoeurovky za tapas, ktoré im pristáli na stole, alebo ich vrátia do kuchyne s tým, že si nič neobjednali, a nech z nich týmto podlým spôsobom neťahajú peniaze. Chyba! V Granade, Almérii či galícijskom Lugu sú tapas zadarmo v celom meste ku každému nápoju. Takže je potrebné si v pokoji objednať pivo či víno, počkať, keď priletí tapa, zaplatiť len to pivo a tváriť sa, akoby sa nechumelilo.
5. Tapa slúži ako pokrývka hlavy
Veľa Slovákov si myslí, že malé tanieriky, na ktorých sa tapas podávajú, môžu slúžiť ako zábavná pokrývka hlavy. Nie je nič výnimočné vidieť v španielskych letoviskách terasy plné spálených slovenských a nemeckých turistov s bielymi tanierikmi na hlave. Opak je však pravdou. Tanieriky sa na tento účel nehodia a nemali by sa takto používať.*
* Tento mýtus je trošku pritiahnutý za vlasy, aby sme dosiahli požadovaný počet piatich mýtov