Pečené zemiaky s olivovým olejom sú samotnou dreňou tej najelementárnejšej španielskej kuchyne. Tradične ide o recept z vnútrozemia v okolí Alicante, kde toto jednoduché jedlo pomáhalo nasýtiť v kritických obdobiach medzi zbermi.
Recept: Zemiak pečený v rúre s olivovým olejom
Ingrediencie:
- veľký zemiak rozkrojený pozdĺžne na dve polovice
- lyžica olivového oleja
- soľ (korenie)
Postup:
-
Predhrejeme rúru na 200 °C.
-
Umyjeme a osušíme zemiak.
-
Rozrežeme pozdĺžne na 2 polovičky a na povrchu každej z nich urobíme niekoľko cca 1 cm hlbokých rezov tak, aby sa nám vytvorila mriežka.
-
Osolíme a zalejeme olivovým olejom.
-
Plech potrieme olivovým olejom a dáme piecť 20 – 30 minút v závislosti od veľkosti zemiakov. Zemiaky musia byť mäkké pri vpichu a zároveň dohneda opečené.
ĎALŠIE ALTERNATÍVY:
Pečený zemiak s olivovým olejom je tradične jednoduchým samostatným jedlom. V súčasnosti však hrá častejšie úlohu prílohy k pečenému jahňaciemu či bravčovému mäsu.
Je tiež možné podávať ho ako tapu s cesnakovou majonézou alioli či potretý zmesou olivového oleja, najemno nasekaná listová petržlenová vňať a rozotrený cesnak.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!