Z pestovateľského hľadiska je toľko druhov rajčín, že sa vám z toho skoro točí hlava. My tu prinášame prehľad základných španielskych odrôd, ktoré zároveň ukazujú, že pod pojmom rajčina sa skrývajú dosť rozdielne plody.
1. Huevos de toro = rajčinová pata negra pata negra
Rajčina s menom býčie gule patrí k najlepšie oceňovaným španielskym odrodám. Keď sa podarí, je pevná a šťavnatá. Nebýva veľmi sladká. Španieli túto rajčinu jedia nakrájanú na ranné Tostado (opečený chlieb) alebo samotnú s olivovým olejom a trochou soli.
2. Tomate de pera
Podlhovasté rajčiny tomates de pera sú v lete hlavným protagonistom pri výrobe gazpacha. Keď sú zrelé, sú sladké ako med.
3. Tomate cherry
Cherry rajčiny sú odchovanci skleníkov, a preto sú stálicou vo všetkých ročných obdobiach. Sú dobrou voľbou v zime, keď väčšie odrody nie sú schopné dobre dozrieť a ich chuť je mdlá.
4. Tomate de rama
Zrelé kríčkové rajčiny sú príjemne sladké a šťavnaté. Svojou chuťou pripomínajú podlhovasté oválne rajčiny, a preto je možné ich použiť aj do gazpacha alebo napríklad pri príprave talianskych omáčok na cestoviny (Marcella Hazan nám to snáď prepáči:-).
5. Tomate de terreno
Takzvanú rajčinu z poľa objavíte v Španielsku len v lete. Istota je, že nie je zo skleníka. Zrelá nie je sladká, skôr naopak. A je trochu zelená. Španieli si ju nemôžu vynachváliť vo svojich šalátoch.
6. Kumato alias tomate negro
Čierna rajčina je výplodom pestovateľstva posledných rokov. Zmes rôznych druhov rajčín sa vyznačuje takmer čiernou farbou a skôr kyslejšou chuťou. Na wikipedii píšu, že o ňu nie je veľký záujem. Asi preto je v našej encyklopédii na poslednom mieste.