Obr. Morské plody sú iba predohrou k záverečnej smršti mäsa.
V ŠPANIELSKU NA ŠTEDRÝ VEČER PANUJE SLOBODA
Štedrovečerná večera v Španielsku je pomerne komplikovaná téma. Kto u nás nesmaží kapra, je ihneď vyhlásený za kacíra a zhorí v pekle. V Španielsku žiadne podobne ikonické štedrovečerné jedlo neexistuje. Napriek tomu, že možno naprieč Španielskom v štedrovečernom menu nájsť určité podobné tóny, panuje pri výbere oveľa väčšia voľnosť a sloboda ako u nás. V registri tolerovaných pokrmov môžete nájsť takmer všetko, na čo si spomeniete, vyzreté syry, najlepšie jamóny, pečené zeleninové predjedlá (v Alicante napr. pečené artičoky), morské plody na tisíc spôsobov, rybiu, ale aj kuraciu polievku, drahé mäsá, pečené ryby a typické rodinné dezerty. Keďže je takmer nemožné obsiahnuť v jedinom článku chaos vianočného jedálneho lístka v Španielsku, obmedzíme sa na tlmočenie autentickej správy nášho kamaráta José Miguela Ramiréza o tom, ako prebieha tradične štedrovečerná večera v ich malagskej domácnosti.
Obr. V Alicante sa ako predjedlo s obľubou podávajú pečené artičoky.
ŠTEDROVEČERNÁ VEČERA JE NAJRODINNEJŠIE Z RODINNÝCH STRETNUTÍ
"V prvom rade treba predznamenať, že ide o najrodinnejšiu z rodinných večerí. Kam sa hrabú narodeniny, Veľká noc, birmovanie, krsty. Stretne sa celá rodina, t. j. aj moja žena, naše deti, moji súrodenci so svojimi deťmi (celkom osem kúskov), a samozrejme, s partnermi, sestra mojej ženy so svojím mužom a svojimi deťmi, moji rodičia i rodičia mojej ženy a niekedy aj moji dvaja bratranci so svojimi rodinami. Ak ste dobre počítali, je vám jasné, že nás je na Štedrý večer dosť, povedal by som až príliš, ale inak by si to nikto z nás nevedel predstaviť.
Keďže sa v našej rodine na Vianoce všetko nesie v ľahko katolíckom tóne, neustále niekto najrôznejšími spôsobmi odkazuje na narodenie Krista, čo môže byť svojím spôsobom otravné, patrí to jednoducho k tomu. Než sa dotkneme jedla, jedno z detí prečíta modlitbu a relatívne dlhé prianie všetkým chudákom na tejto zemi. Spravidla sa ma zmocní sladká dojatosť a začnú ma páliť oči klipkajúce slzami. Je to typický prejav človeka žijúceho v tejto časti sveta.
VŠETCI ROBIA VŠETKO
Než začnem hovoriť o samotnom jedle, bolo by dobré povedať pár slov o organizácii prípravy celého večera. Keďže je stravníkov také extrémne vysoké množstvo, je takmer nemožné zveriť prípravu celej večere jedinému kuchárovi či kuchárke z našej rodiny. Preto sa v priebehu rokov vyvinulo ľahko chaotické pravidlo, že si každá rodina prinesie po nedôslednej predchádzajúcej koordinácii suroviny na pokrm, ktorý potom v priebehu večera v absolútne neprehľadnej atmosfére pripraví. Nie je potrebné pripomínať, že pripraviť niečo dvojmo, prípadne trojmo, či na druhú stranu nedostatok nejakej esenciálnej suroviny je kľúčovým javom celého večera.
Obr. Exkluzívne morské plody slúžia ako demonštrácia rodinného blahobytu.
PRVÝ CHOD - SYR, JAMÓN A MORSKÉ PLODY
Najprv sa podáva dobrý ovčí a kozí syr, jamón, ideálne, aj keď nie vždy krájaný na stole ručne z celej šunky a bohatý výber z morských plodov, v ktorom nesmú nikdy chýbať studené varené krevety zo San Lucaru. Čo sa týka jamónu, pripúšťa sa v našej rodine iba jamón ibérico a sprevádza potom nielen Štedrý deň, ale aj celé vianočné sviatky, ktoré sú, samozrejme, v prvom rade dlhotrvajúcou orgiou neorganizovanej konzumácie jedla a pitia. Krevety sú dôležitou súčasťou, pretože sa pri ich výbere jednotlivé rodiny predbiehajú v tom ukázať, kto má viac peňazí. Na stole tak pristávajú skutočné monštrá, ktoré, samozrejme, s obrovskou chuťou likvidujem (moja rodina je zo všetkých rodín najchudobnejšia, a tak krevety kupujeme mrazené v supermarkete a nečudujeme sa, že zostávajú často na ocot - nakoniec sa však aj ony vždy zjedia). Na tomto mieste sa hodí pripomenúť, že ani v jednotlivých rodinách sa nedodržiava to isté menu z roka na rok, čo hovorím preto, že sa u nás dvakrát za 15 rokov krevety objavili v klasickom majonézovom kokteili z 80. rokov s ananásom a kvapkou tabasca, takže sme sa na chvíľku všetci cítili ako v nejakej lacnej telenovele.
Obr. Tzv. concha fina, najobľúbenejšia z malagských mušlí, pripravovaná na spôsob pil pil priamo v samotnej mušli.
Obr. Jamón je vlastne také vianočné pečivo, pretože sprevádza celé sviatky až do Troch kráľov.
DRUHÝ CHOD - POLIEVKA
Po studených predjedlách v našom prípade vždy prichádza polievka. Buď rybia alebo mäsová. V prípade mäsovej polievky, ktorá je mäsová preto, že je vývar pripravený zo slepačieho, hovädzieho i bravčového mäsa v podobe jamónu, sa najprv na jednotlivé tanieriky naservíruje nakrájané mäso a kocky jamónu, zelenina, cícer, zemiaky a varené vajcia a jednotliví stravníci si najprv naberú varené mäso a zeleninu v ideálnej proporcii a zalejú to všetko vriacim vývarom. V prípade rybej polievky, ktorá je v našom prípade snáď jediným naozaj výlučne vianočným jedlom, pretože ho všetci z nás jedia iba na Vianoce a nikdy inokedy, teda v jej prípade je spôsob podávania podobný ako v prípade mäsovej polievky s tým rozdielom, že sa k jednotlivým ingredienciám z polievky pridávajú ešte krutóny.
TRETÍ CHOD - DRAHÉ MÄSO
Potom prichádza na rad mäso a ak hovorím mäso, mám na mysli nejaký exkluzívny kus hovädzieho, najčastejšie sviečkovú, ale často tiež roštenku, pripravenú veľmi rýchlo do veľmi krvava, podávanú s vyprážanými alebo pečenými zemiakmi a pikantnou omáčkou.
Obr. Vrcholom večere nie je kapor.
DEZERT - VŠETCI DO PYŽAMA
Na záver nás napodiv väčšinou prizabije ten najgýčovejší dezert z 80. rokov, ku ktorému sa snáď vraciame z nejakej lacnej nostalgie. Volá sa Pijama (pyžamo) a skladá sa z pudingu Danone zo supermarketu, ananásového a broskyňového kompótu a neskutočného množstva šľahačky v spreji, ktorú si deti nakoniec ešte pridávajú. Bodka naozaj na úrovni."