Čo sú tapas?
Tapas je malá porcia jedla. Táto definícia je pre mnoho nezasvätených pomerne prekvapivá, pretože si pojem tapas spája s nejakým konkrétnym receptom. Čo sa týka obsahu, môže byť tapou úplne čokoľvek. Samozrejme, sú tapas tradičnejšie a menej tradičné, ale aj tie úplne najmenej tradičné sú stále ešte tapas.
Obr. Ideálnou surovinou pre tapas sú ančovičky – sú lacné, univerzálne a majú výraznú chuť.
Na španielskom jedálnom lístku máte tradične rozdelenú väčšinu jedál na tri veľkosti. Tapa, ½ porcia a celá porcia. Tapa je malý dezertný tanierik alebo miska, ½ porcia je zhruba jedna celá porcia na Slovensku a celá porcia je ešte dvakrát toľko. Niektoré jedlá sa, samozrejme, svojím charakterom na servírovanie v malej porcii nehodia (napr. celá pečená ryba), a preto u niektorých jedál možnosť tapas chýba.
Obr. Niektoré jedlá sa pre tapas svojou veľkosťou vyložene nehodia a nikdy si ich ako tapu nedáte.
V niektorých reštauráciách je popri normálnej ponuke z jedálneho lístka ešte nepísaná ponuka vystavená v chladiacich vitrínach na spravidla nerezovom bare, ktorá je často exkluzívne vyhradená práve tapas.
Obr. Vyprážaný baklažán s medom či trstinovou melasou.
Samotné slovo tapa znamená pokrievku, ktorou sa prikrýva nejaká nádoba. Pôvodne vraj tapas vznikli tak, že sa k nápojom servírovali tanieriky s nejakou drobnosťou, ktorými sa zakrývali poháre a džbány, aby do nich nelietali muchy.
Cena tapas
Všetky tapas zadarmo
Existujú celé oblasti Španielska, v ktorých sa z neznámeho dôvodu zaviedlo, že sa tapas podávajú ku každému nápoju zadarmo. Centrom toho rajského zariadenia je Granada, darí sa mu ale aj v Almérii a galícijskom Lugu. Ide pritom o tapas plnohodnotné, žiadne napodobneniny. S jednou cañou (malým pivom) vám na stole pristane malý tanierik s bešamelovými kroketami, zeleninovým pestom, vyprážanými ančovičkami, jahňacím špízom v rímskej rasci, mäsovými guľami albondigas v paradajkovej či mandľovej omáčke, paella či jedna z ďalších desiatok ryžových variantov, patatas bravas, vyprážaný baklažán s medom, krokety zo sušenej tresky, dve veľké krevety s olivovým olejom, cesnakom a petržlenom, vyprážaný žralok v kyslom cestíčku, slané či kyslé ančovičky atď. V niektorých baroch si človek môže vyberať z ponuky, v iných musí byť spokojný, a vždy je, s tým, čo vyletí z kuchyne. Čašník väčšinou dbá na to, aby sa tapas neopakovali, a tak reve do kuchyne: chcem dve tapy, ale nie krokety ani albondigy. Malé pivo v Granade stojí od 1,50 eur do 2,50 eur a ak v nej človek žije, neraz sa mu stane, že si objednáva pivo a kladie obsluhe na srdce, aby mu na to za žiadnych okolností nenosila tapu. Niekedy sa dokonca cielene chodí do tých niekoľkých málo barov, ktoré žiadne tapas s nápojmi nepodávajú, aby mal človek na to pitie trochu pokoj.
Obr. Zadarmo dostanete v Granade k pivu aj salmorejo - paradajkový krém s olivovým olejom, vajcom a jamónom.
Niektoré tapas zadarmo
Okrem oblasti všetkých tapas zadarmo sa vám tiež často stane, že dostanete k svojmu nápoju malú tapu. Väčšinou ale ide o vyprážané chipsy, lacnú zmes korenených orieškov či v lepšom prípade olivy.
Platené tapas
Vo väčšine barov a reštaurácií sa za tapas platí, čo paradoxne človeka z Granady či Luga často zarazí. Lístok začína spravidla olivami, ktoré sa pohybujú ľahko nad jedným eurom a ďalej pokračujeme cez jednoduché zeleninové tapasy okolo dvoch eur k tým mäsovým za 2,50-3,00 eurá. V luxusnejších podnikoch s kreatívnou kuchyňou stojí tapas, samozrejme, oveľa viac.
Obr. Toto gazpachuelo zadarmo nikde nedostanete.
Lingvistické okienko
Tapa je pokrievka. Tapas sú pokrievky. Una tapa, dos tapas, povedalo by sa v španielčine. V slovenčine ide však oveľa pohodlnejšie pod jazyk jedna tapa, dve tapy, čo je mimochodom plurál používajúci každý Slovák žijúci v Španielsku, s ktorým sme sa kedy stretli. V tomto texte miešame oba varianty množného čísla, ale ak chcete byť skutočným Slovak-španielom, choďte radšej na tapy ako na tapas.
Obr. V lete je na juhu Španielska obľúbený zemiakový šalát s olivovým olejom, pomarančom a olivami.
Niektoré tapas rekordy
Najsuchšia tapa
Adeptov je hneď niekoľko, ale vyhrávajú, samozrejme, vyprážané chipsy.
Obr. Vyprážané ančovičky marinované v citróne sú základnou tapou na stredomorskom pobreží Španielska.
Najbežnejšia tapa
Jednoznačne olivy v najrôznejších formách. Takmer vždy s kôstkou, najčastejšie zelenou, v Malage s obľubou tzv. aloreñas, chrumkavé a horké s veľkou dávkou cesnaku, tymianu a feniklu.
Obr. Klasické chrumkavé aloreñas.
Najlepšia tapa
K tapas u nás sa ešte dostaneme, ale už teraz môžeme prezradiť, že ak chcete ochutnať skutočný vrchol tapas umenia, skočte si k českým susedom do El Camino na Vinohradoch. Znie to ako product placement, ale nie je to nič iné ako úprimné odporúčanie skúseného tapas harcovníka, ktorý precestoval ¾ Španielska. Odporúčame Bocadillo de rabo de toro, čo je grilovaný sandwich napchatý super koncentrovanou chuťou býčieho chvosta podávaný s ľadovou triešťou z červeného vína. Omamná chuť trhaného býčieho chvosta sa osvieži červenými ľadovými plátmi, ktoré sa okamžite rozpúšťajú na jazyku a púšťajú do trhaného mäsa kvapôčku červeného vína.
Obr. El Camino je skutočný raj pre milovníka kreatívneho poňatia tapas.
Najmenej požívateľná tapa
Vo vnútrozemí môžete často dostať bravčové nožičky v omáčke s paprikou a prípadne cícerom. Nejde práve o jedlo, ktoré by sa rozplývalo na jazyku.
Najlepšia tapa s jamónom
Tap s jamónom je nespočetné množstvo. Začína sa plátkom jamónu s picos (tyčinkami), pokračuje sa cez fava fazuľa s jamónom, šampiňóny s jamónom, špargľa s jamónom, a končí sa mušľami s jamónom. Habas con jamón, fava fazuľa na cibuli a olivovom oleji s kúskami jamónu.
Tapas u nás
Pretože je tapa vlastne určená iba veľkosťou porcie, môžete sa s ňou stretnúť v SR často aj tam, kde vôbec nečakáte. Reštaurácie servírujúce malé až trpasličie porcie sa nechtiac približujú tradičnej kultúre tapas.
Ak však odhliadneme od trestuhodne malých porcií, môžeme v slovenských reštauráciách a krčmách nájsť aj pravé tapy najčastejšie v sekcii predjedál alebo „niečo malé k pivu“. Utopenci, nakladaný hermelín, zavináče, matjesy, párky, klobásy, tlačenka by mohli byť perfektne španielske tapas. Objednávajú sa nezáväzne na zahryznutie, nerobí sa z ich konzumácie žiadny obrad a všetkým úžasne chutia.
Kúzlo tapas
Ir de tapas alebo vyraziť na tapas okamžite v Španielsku evokuje deň či večer bez zbytočných konvencií plný zábavy a hlučného rozhovoru. Tradične sú tapas v priamom protiklade k večeri pri sviečkach, pri ktorej sa šepká a popíja drahé víno. Pri tapas sa často stojí pri bare, tapas sprevádza celý večer, nefragmentujú ho na čas predjedál, hlavného jedla a dezertov, tiahnu sa ako veselá nitka celým večerom a prinášajú nové a nové chute. Tapas sa s obľubou konzumujú aj cez deň. Ak sa nechcete uzemniť dlhým a veľkým menu, naštartujete sa jednou tapou a idete ďalej ako formula 1.
Španieli sú otvorenejší ako Stredoeurópania (táto jednoduchá generalizácia naozaj platí) a prejavuje sa to aj vo forme stolovania. Väčšinovým zákonom návštevy baru či reštaurácie je zdieľanie všetkého jedla. Ak si objednáte porciu jedla či tap, väčšinou vám do nej začnú hrabať aj vaši spolustolovníci a to isté sa očakáva aj od vás. Tapas sú navyše so svojou miniaturizáciou geniálne v tom, že umožňujú ochutnať počas jedného večera mnoho rozličných jedál, čo v súlade s poznatkami o fungovaní mozgu prináša stolovníkom oveľa viac zábavy a radosti, ako keď strávia celý večer pri jednom tanieri.