Čo je pollo al ajillo?
Pollo al ajillo alebo kura na cesnaku je klasika všetkých španielskych vnútrozemských zájazdových reštaurácií. Kurča opečené vo veľkorysom kúpeli kvalitného olivového oleja s celými strúčikmi cesnaku sa podáva ako tapa alebo ako celá racion (porcia na zdieľanie). Najčastejšou prílohou sú buď zemiaky vyprážané v olivovom oleji alebo vymakanejšie patatas a lo pobre. Aromatická omáčka z oleja a zredukovaného vína navyše nabáda k vytretiu krajcom bieleho chleba.
Výhodou receptu je, že je ľahké dosiahnuť autentickú chuť rýchlo a bez exotických ingrediencií. Nebojte sa veľkého množstva cesnaku. Obľúbená metóda nelúpaných celých strúčikov uvoľňuje ostrú chuť cesnaku mierne a pomaly a samotný cesnak pomaly konfituje, takže je na konci jeho chuť aj konzistencia jemná.
Recept: Pollo al ajillo - kura na cesnaku
Ingrediencie:
- 1 kg kura s kožou nasekané na kúsky cca 6 cm
- 100 ml olivového oleja
- 6 nelúpaných strúčikov cesnaku
- 1 bobkový list
- vetvička rozmarínu alebo tymianu alebo oboch
- 200 ml suchého scherry alebo bieleho suchého vína
- soľ a korenie
Postup:
Obr. Autentické španielske pollo al ajillo (pojo al achýjo) - kura na cesnaku
Recept
1. Osoľte a okoreňte zo všetkých strán kúsky kurčaťa.
2. Rozpáľte na strednom plameni hlbšiu panvicu alebo hrniec s dostatočne veľkým dnom s olivovým olejom a opečte v ňom kura zo všetkých strán do zlata. Nepečte na príliš vysokom plameni či stupni. Kurča by sa malo v oleji opekať aspoň 10–15 minút.
3. Pridajte strúčiky nelúpaného cesnaku, bobkový list, rozmarín a (alebo) tymian a pečte za stáleho miešania ďalších 10 minút.
4. Prilejte víno, starostlivo uvoľnite pripečené kúsky na dne hrnca a varte až do chvíle, než sa takmer všetko víno vyparí (cca 5 minút).
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!