Opečený tmavý chlieb s domácou majonézou z olivového oleja, strateným vajcom a opečenými plátkami cabezy je famózna kombinácia, z ktorej vám nielen pôjde jazyk okolo, ale ktorá vás navyše naučí jesť domácu majonézu so strateným vajcom. Je dôležité vybrať sladký a voňavý olivový olej, pretože vám pekne prevonia majonézu a spolu s tekutý žĺtkom a chrumkavou cabezou vytvorí bohatú textúru plnú príjemných kontrastov.
Recept: Opečený chlieb s domácou majonézou, strateným vajcom a cabezou de lomo
Ingrediencie:
- tmavý chlieb
- 1 žĺtok
- 1 vajíčko
- 1–2 dcl octu
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 4 plátky cabezy de lomo bez konzervantov
Postup:
Majonéza
Domáca majonéza je strašiak kuchárov. Na jednej strane sa bojí tepelne neupraveného vajíčka, na druhej strane sa bojí, že ide o technicky nedosiahnuteľnú vec a že pokiaľ nemajú v ruke dynamit, nikdy ho neušľahajú. V skutočnosti sú však obe obavy prehnané. Robíme majonézu zo surových vajec už desať rokov a nikdy nám nič nebolo. A technicky je majonéza asi tak zložitá ako pohár vody. Zvládol by ju aj Stalin so svojou chromou rukou.
Oddeľte starostlivo žĺtok od bielka a dajte ho do menšej okrúhlej misky, ktorá musí mať izbovú teplotu. Vajíčko prepichnite a premiešajte ho nie príliš unáhlenými pohybmi bruškom vidličky. Častá chyba kuchárov spočíva v tom, že si myslia, že musia žĺtok vidličkou šľahať v nadzvukovej rýchlosti. Pritom sa majonéza robí úplne rovnako dobre pomalým, rozvláčnym miešaním. Pridajte asi 1–2 cm veľkú kvapku oleja a pomaly ju vmiešajte do žĺtka tak, že bruškom vidličky podberáte a obraciate žĺtok tak dlho, kým sa úplne nespojí s olejom (malo by to byť po niekoľkých málo prevráteniach). Potom pridáte ďalšiu kvapku a opäť ju celú vmiešate do oleja. Takto pokračujete až do tej doby, kým majonéza zhustne tak, že vám už nesteká z vidličky. Trvá to tak 10 minút. Dávajte pozor, aby ste nikdy nepridali príliš veľké množstvo oleja, pretože sa olej oddelí od žĺtka a žiadnym šľahaním už ho znova nespojíte. Na záver zľahka osoľte a pridajte pár kvapiek citróna. Ak máte možnosť, vyberte skôr sladší ako výrazne horký olivový olej.
Stratené vajce
Stratené vajce, nazývané tiež "pošírované vajíčko", je veľká frajerina, ktorú však nakoniec zvládne váš ešte nenarodený syn. Pripravte si okrúhlu misku s 1–2 dcl octu. V menšom hrnci uveďte do varu cca 1 l vody. Rozklepnite opatrne vajce do misky s octom. Je dôležité, aby sa vám nepretrhlo o hranu alebo o škrupinu. Len čo sa voda varí, roztočte ju vareškou a vytvorte tak vodný vír. Vylejte vajíčko aj s octom do vody a len čo sa začne voda znova variť, vypnite oheň a nechajte vajíčko 2–3 minúty dôjsť. Bielok by mal byť na povrchu pevný.
Cabeza a finále
Opečte krajec tmavého chleba a plátky cabezy na grile. Pomažte chlieb majonézou, pridajte osolené stratené vajcia a zavŕšte plátkami cabezy. Nedá sa to jesť, pretože vám potečie vajíčko po brade, ale nikdy nič iné už jesť nebudete chcieť.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!