Tento recept je obľúbený v pohorí Alpujarra, kde sa darí jamónu aj zemiakom. Ak máte dobrý olej a dobrý jamón, na tanieri vám pristane skutočná pochúťka. Plátky jamóna sa nakoniec len ohrejú na práve vytiahnutých zemiakoch, takže sa roztopí len tuk jamóna a jeho aromatické časti sa plne uvoľnia.
Recept: Pečené zemiaky s jamónom
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 100 g plátkov jamónu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 dcl olivového oleja
- hrsť nasekaných petržlenových listov
Postup:
Predhrejeme rúru na 250 °C. Nakrájame zemiaky na cca 0,5 cm hrubé plátky. Nasekáme cesnak na drobno. V pekáči starostlivo premiešame olej, cesnak, petržlen, zemiaky a posolíme. Dáme do rúry do najvyššej časti piecť na 7 minút, potom pekáč vyberieme, obracačkou uvoľníme pripečené plátky a obrátime ich. Pečieme ďalších 7 minút. V priebehu pečenia občas nazrite do rúry, aby sa povrch zemiakov príliš nepálil. Vyberieme pekáč z rúry a poukladáme na horúce opečené zemiaky plátky jamónu. Podávame.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!