Tento recept je tradičným katalánskym receptom z okolia Montserratu. Do mäkka uvarené kúsky sliepky v hustej lahodnej omáčke budú mať blahodarné účinky na váš organizmus. Sliepka sa tu ukazuje v tom najlepšom možnom svetle – spolu s jamónom dáva neskutočne intenzívnu chuť omáčke, v ktorej sa pozvoľna varí a zároveň prekvapuje mäkkým a šťavnatým mäsom. Ak máte radi poctivé, pomaly sa variace jedlá, ktoré môžu vyplniť celé dlhé mrazivé popoludnie, určite si tento recept zamilujete.
Recept: Sliepky po montserratsky (gallina en pepitoria a la Montserrat)
Príprava:
10 min.
Varenie:
90 min.
Celkom:
100 min.
Porcia:
4
Ingrediencie:
- polovica sliepky porciovaná na menšie kúsky (cca 1,2 kg)
- 100 g jamónu pokrájaného na kocky
- 50 g bravčového masla
- 1 cibuľa nakrájaná na drobno
- štipka šafranu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 pohár suchého bieleho vína
- vývar (slepačí či kurací)
- 1 vetvička tymiánu
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 žĺtky z 2 varených vajec
- soľ, korenie, 1 klinček, štipka muškátového orieška
Postup:
- Umyte sliepku pod studenou vodou a dobre osušte. Dajte rozpustiť masť na stredný plameň do hlbokého, dostatočne veľkého hrnca a osmažte v ňom kúsky sliepky zo všetkých strán do zlatista.
- Pridajte cibuľu a kocky jamónu. Len čo začne cibuľa ľahko meniť farbu, pridajte cesnak a tymián. Dobre premiešajte a zaprášte 2 lyžicami múky. Opäť premiešajte a prilejte víno. Za stáleho miešania víno takmer vyvarte a pridajte toľko vývaru, aby ste prikryli všetky kúsky sliepky. Pridajte soľ, korenie, klinčeky, trošku nastrúhaného muškátového orieška a šafran.
- Varte bez pokrievky na strednom až nízkom plameni až do chvíle, kým bude sliepka mäkká (1,5 až 2 hodiny). Ak vám dochádza tekutina v hrnci, dolejte vodou. Len čo je sliepka mäkká, utvoríme v mažiari z dvoch žĺtkov vareného vajíčka a dvoch lyžíc šťavy z hrnca hustú pastu a vmiešame ju do hrnca. Omáčka by mala získať sympaticky hustú konzistenciu. Ak je príliš riedka, zvýšime plameň a zredukujeme ju.
- Podávame so zemiakovou kašou.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!