Granadul
Secadero (výrobca sušenej šunky) Granadul je jedným z najstarších výrobcov jamóna v Andalúzii. Súčasný majiteľ firmy José Miguel Rodriguez je príslušníkom už piatej generácie, pričom počiatky firmy siahajú až ku koncu 19. storočia, kedy prapradedo súčasného majiteľa začal sušiť bravčovej šunky na čertsvém suchom vzduchu pre svojich známych a ľudí z okolia. V priebehu niekoľkých generácií zažila veľa zaujímavých zvratov a prevratov (v roku 1938 vtrhli do priestorov Granadulu Francovi vojaci a zabavili celú produkciu pre vojnové účely), ale hoci sa neustále menili sociálne podmienky, metóda sušenia jamóna zostala po celé desaťročia bez zmeny.
Granadul je jedným z mála preživších secader, ktoré doteraz neopustilo tradičnú metódu sušenia bravčových stehien na čerstvom vzduchu bez použitia akýchkoľvek chemických aditív. Zatiaľ čo iní výrobcovia urýchľujú proces zrenia pomocou chemických akcelerátorov a klimatizovaných komôr, necháva svoje jamóny José Miguel pomaly vyzrieť na čerstvom vzduchu. Preto zrejú aj tie najmenšie jamóny z bielych ošípaných 15 mesiacov, čo je až o 6 mesiacov viac ako je norma u súčasných priemyselných výrobcov. Ideálna klíma na úpätí najvyššieho pohoria Španielska Sierry Nevady prepožičiava v priebehu pozvoľného dozrievania jamónům Granadul výnimočný charakter . Mäso pochádza iba z tých najkvalitnejších chovov z okolia Sierry Nevady .
José Miguel je v súkromí vynikajúcim jazzovým gitaristom. Ak si niekedy urobíte výlet do Guadixa, môžete ochutnať tú najlepšiu sušenú šunku na svete a pritom si vypočuť pár brilantných jazzových variácií :-)