Pečené figy s jamónom - Jamon.sk

Figy nás od malička fascinujú. Po prvé majú zo všetkých druhov ovocia to najvtipnejšie meno a po druhé nám pripomínajú detstvo, keď sa cez železnú oponu prepašovali v obrovskom množstve spolu s datľami, aby nám malým deťom vo veľkom kazili zuby. Vtedy však išlo o figy kandizované, zatiaľ čo v tomto recepte ide o figy čerstvé. 

Figy sú dedičstvom dlhoročnej arabskej nadvlády na Pyrenejskom polostrove a keďže je to naozaj dávno, čo prvý arabský kráľ zasadil prvý figovník, udomácnil figu v mnohých, dnes už typicky španielskych, jedlách. S obľubou sa používa ako chuťový kontrast k pečenému mäsu či ako ingrediencie do nespočetných dezertov.

Zaujímavé je, že slovenské slovo figa sa dá do španielčiny preložiť buď ako breva alebo ako higo, pričom v španielčine nejde o synonymá. Figovník totiž spravidla každý rok plodí dvakrát, najprv v júni "breva", potom v auguste "higo". Breva je spravidla väčšia ako higo, ktorý je naproti tomu sladší. V slovenskom preklade by táto veta znela: figa je spravidla väčšia ako figa, ktorá je naproti tomu sladšia. Aká bohatá je slovenčina (apropo možno sa mýlime a aj slovenčina má pre figu dve slová, ak áno, tak nám dajte vedieť).

Tento recept je skutočnou fontánou chuti, pretože obsahuje grilovaním umocnenú sladkosť figy, kyslý ocot Jeréz a slaný jamón s tvrdým ovčím syrom. Existuje navyše málo jedál, ktoré by na tanieri vyzerali tak zvodne ako práve figa s jamónom.  

Kvízová otázka: je tento recept z "breva" či higo"? He?

On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť