Figy nás od malička fascinujú. Po prvé majú zo všetkých druhov ovocia to najvtipnejšie meno a po druhé nám pripomínajú detstvo, keď sa cez železnú oponu prepašovali v obrovskom množstve spolu s datľami, aby nám malým deťom vo veľkom kazili zuby. Vtedy však išlo o figy kandizované, zatiaľ čo v tomto recepte ide o figy čerstvé.
Figy sú dedičstvom dlhoročnej arabskej nadvlády na Pyrenejskom polostrove a keďže je to naozaj dávno, čo prvý arabský kráľ zasadil prvý figovník, udomácnil figu v mnohých, dnes už typicky španielskych, jedlách. S obľubou sa používa ako chuťový kontrast k pečenému mäsu či ako ingrediencie do nespočetných dezertov.
Zaujímavé je, že slovenské slovo figa sa dá do španielčiny preložiť buď ako breva alebo ako higo, pričom v španielčine nejde o synonymá. Figovník totiž spravidla každý rok plodí dvakrát, najprv v júni "breva", potom v auguste "higo". Breva je spravidla väčšia ako higo, ktorý je naproti tomu sladší. V slovenskom preklade by táto veta znela: figa je spravidla väčšia ako figa, ktorá je naproti tomu sladšia. Aká bohatá je slovenčina (apropo možno sa mýlime a aj slovenčina má pre figu dve slová, ak áno, tak nám dajte vedieť).
Tento recept je skutočnou fontánou chuti, pretože obsahuje grilovaním umocnenú sladkosť figy, kyslý ocot Jeréz a slaný jamón s tvrdým ovčím syrom. Existuje navyše málo jedál, ktoré by na tanieri vyzerali tak zvodne ako práve figa s jamónom.
Recept: Pečené figy s jamónom
Ingrediencie:
- 6 čerstvých fíg
- 3 veľké plátky jamónu serrano
- hobliny tvrdého ovčieho syra (ak nie je ovčí, použite parmezán)
- ocot Jeréz (ak nie je ten, použite balsamico)
- panenský olivový olej
- soľ a korenie
Postup:
- Predhrejte v rúre gril na 230 °C.
- Urobte z fíg roztvorenú kvetinu tak, že každú dvakrát narežete bez toho, aby ste ju prerezali skrz-naskrz. Pokvapkajte každú figu octom a olivovým olejom.
- Na papier na pečenie položte všetky figy a plátky jamónu.
- Dajte do rúry a grilujte zhora cca 5 minút. Pozor, aby sa vám nespálil jamón.
- Nechajte chvíľu oddýchnuť, nakrájajte jamón na malé kúsky. Osoľte a okoreňte figy, posypte jamónom a syrom a pokvapkajte olivovým olejom.
Kvízová otázka: je tento recept z "breva" či higo"? He?
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!