Čo sú gambas con jerez y jamón?
Obľúbené tapas zo západu Andalúzie, kde sa darí ako jamónu, tak aj sherry. Na rozdiel od gambas pil-pil, kde sa krevety konfitujú v oleji či gambas a la plancha, kde sa krevety prudko opekajú na rozpálenej panvici, sa v tomto recepte krevety iba varia v aromatickej omáčke zo sherry a jamónu. Výsledok je jemná textúra kreviet obalených v esenciálne andalúzskej šťave.
Aké krevety zvoliť?
Na veľkosti tu príliš nezáleží. Menšie krevety sa, samozrejme, varia kratšie ako väčšie, ale nespôsobujú žiadny problém. Platí ako vždy, že čerstvé krevety sú lepšie ako mrazené a nelúpané lepšie ako olúpané, ale v tomto prípade si nerobíte úplnú hanbu ani s mrazenými, lúpanými krevetami. Treba ich však vopred pozvoľna rozmraziť.
Na čo si dávať pozor?
Jediné, na čo si musíte dať pozor je to, aby ste neprevarili krevety. Len čo zbelejú, je recept hotový. Dajte ešte pozor na to, aby ste jedlo nepresolili. Než vhodíte prvé zrnko soli, bude už relatívne slané z jamónu.
Recept: Gambas con fino y jamón – krevety so sherry a jamónom
Ingrediencie:
- 300 g olúpaných kreviet
- 3 lyžice olivového oleja
- 80 g jamón serrano – na plátky a pokrájaného na prúžky
- 60 ml suchého sherry
- soľ
- čerstvo pomleté korenie, hladká petržlenová vňať
Postup:
- Zahrejte olej na strednom ohni na menšej panvici či v menšom hrnci. Pridajte cesnak a smažte do svetlohneda.
- Pridajte jamón a sherry a minútu varte.
- Pridajte krevety, premiešajte a varte, kým nezbelejú (prestanú byť priesvitné). Ochutnajte, osoľte, okoreňte. Posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Podávajte horúce s dobrým bielym chlebom.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!