Tapas: Gambas a la plancha – krevety na panvici - Jamon.sk

Čo sú gambas a la plancha?

Gambas plancha sú krevety takmer na sucho opečené na rozpálenej panvici. Ide o jeden z najobľúbenejších spôsobov prípravy kreviet, ktorý sa však vo väčšine prípadov vykonáva chybne. 

langostinos a la plancha
Obr.: Na obr. Langostinos a la plancha - tygrie krevety a la plancha iba so soľou.

Čo je a la plancha?

Plancha je technika odlišná od známych techník tepelnej úpravy. Krevety, mäso či ryby sa opekajú na vrstve hrubej soli na suchej rozpálenej panvici. Soľ sa sama opeká a odovzdáva jedlu dymovú arómu. Keď si na španielskom trhu kúpite rybu či nejaké morské plody, často sa vás predavač spýta, či ich chcete smažiť a la plancha a až potom ich očistí. Slovo plancha označuje liatinový gril.

Aké krevety sú najvhodnejšie?

Najlepšie sa hodia väčšie krevety, ktoré zostanú šťavnaté a chrumkavé, aj keď počkáte o chvíľku dlhšie, kým sa opečú. Môžete použiť aj rozmrazené krevety. Je iba dôležité, aby nešlo o krevety lúpané a tiež nie varené.  

Na čo si dávať pozor?

Majte panvicu naozaj rozpálenú. Chceme krevety čo najrýchlejšie opiecť bez toho, aby stratili svoju čerstvú chrumkavosť. Krevety našťastie nikdy neskončia ako guma podobne ako kalmáre, ale sú napriek tomu oveľa lepšie, keď ich robíte len chvíľočku.

On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť