Čo sú gambas a la plancha?
Gambas plancha sú krevety takmer na sucho opečené na rozpálenej panvici. Ide o jeden z najobľúbenejších spôsobov prípravy kreviet, ktorý sa však vo väčšine prípadov vykonáva chybne.
Obr.: Na obr. Langostinos a la plancha - tygrie krevety a la plancha iba so soľou.
Čo je a la plancha?
Plancha je technika odlišná od známych techník tepelnej úpravy. Krevety, mäso či ryby sa opekajú na vrstve hrubej soli na suchej rozpálenej panvici. Soľ sa sama opeká a odovzdáva jedlu dymovú arómu. Keď si na španielskom trhu kúpite rybu či nejaké morské plody, často sa vás predavač spýta, či ich chcete smažiť a la plancha a až potom ich očistí. Slovo plancha označuje liatinový gril.
Aké krevety sú najvhodnejšie?
Najlepšie sa hodia väčšie krevety, ktoré zostanú šťavnaté a chrumkavé, aj keď počkáte o chvíľku dlhšie, kým sa opečú. Môžete použiť aj rozmrazené krevety. Je iba dôležité, aby nešlo o krevety lúpané a tiež nie varené.
Na čo si dávať pozor?
Majte panvicu naozaj rozpálenú. Chceme krevety čo najrýchlejšie opiecť bez toho, aby stratili svoju čerstvú chrumkavosť. Krevety našťastie nikdy neskončia ako guma podobne ako kalmáre, ale sú napriek tomu oveľa lepšie, keď ich robíte len chvíľočku.
Recept: Gambas a la plancha – krevety na panvici
Ingrediencie:
Obr.: Krevety, hrubá soľ, petržlen, cesnak.
- 300 g väčších čerstvých alebo rozmrazených kreviet (nevarených, nelúpaných)
- 1 strúčik cesnaku
- hladký petržlen
- lyžica hrubej soli
- lyžica olivového oleja
Postup:
- Zmiešajte olivový olej, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a cesnak.
- Rozpáľte na sucho panvicu s hrubým dnom.
- Rozprestrite do nej vrstvu hrubej soli, na ktorej budete piecť krevety.
- Vyskladajte na soľ krevety v jednej vrstve. Opekajte ich cca 2 minúty.
Obr.: Krevety sa samostatne nesolia – natiahnu soľ od hrubej soli pod nimi.
Pred obrátením potrite ľahko zmesou oleja, petržlenu a cesnaku.
Obr.: Z krevety sa olej okamžite vyparí, ale aróma cesnaku prenikne do krevety. - Obráťte krevety a pečte rovnakú dobu aj z druhej strany.
- Vyberte na tanier a potrite znovu zmesou oleja s petržlenom a cesnakom. Podávajte s kúskom citróna. Najviac chuti skrýva skelet, a preto je najlepšie lúpať krevety rovno ústami.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!