Čo sú gambas fritas?
Gambas fritas alebo vyprážané krevety sú obľúbené španielske tapas. Bývajú servírované buď ako samotné tapas, alebo ako súčasť väčšej fritúry mixty (zmes rôznych vyprážaných plodov mora).
Aké krevety použiť?
Na tento recept sa hodia iba nevarené, dostatočne veľké krevety. Môžete použiť aj krevety vylúpané, hoci tradičná prezentácia zanecháva chvostík ako prírodné držadlo. Je možné kúpiť aj polovylúpané mrazené krevety. Krevety treba pred vyprážaním rozmraziť.
Ako rozmraziť mrazené krevety?
Dajte mrazené krevety do pevnej igelitovej tašky a ponorte ich do studenej vody. Počas cca 15 minút budú rozmrazené. Krevety majú to šťastie, že sa ich konzistencia príliš nenaruší ani pri rýchlom rozmrazení, ktoré sa inak nikdy neodporúča.
Na čo si dať pozor?
Cestíčko by nemalo byť príliš riedke. Radšej teda hustejšie ako naopak. Krevety často cestíčko ďalej rozriedia. Smažte prudko veľmi krátku dobu.
Aké sú varianty receptu?
Malé krevety sa často vyprážajú celé nelúpané. Recepty sa potom líšia v spôsobe a zložení obaľovania. Najjednoduchšie je obaľovanie v múke, ďalej vo vajciach a v múke, v ľahko fermentovanom cestíčku (náš prípad), do ktorého sa niekedy pridáva rozotrený cesnak, šafran a najmä pre farbu hladká petržlenová vňať.
Recept: Gambas fritas – vyprážané krevety v cestíčku
Ingrediencie:
- 200 g kreviet
- 1 vajce
- 50 ml piva
- 1 lyžica nasekanej hladkej petržlenovej vňate
- 4 lyžice hladkej múky
- olivový olej
- soľ
- Alioli – cesnaková majonéza – (recept na alioli)
Postup:
- Olúpeme krevety. Odtrhneme hlavu, odstránime pancier a necháme iba chvostík. U väčších kreviet odstránime aj črievko na chrbte. Ľahko narežeme krevetu a črievko vytiahneme. Je možné tiež použiť trik so špáradlom a bez narezania črevo podobrať a vybrať.
- V hrnčeku rozšľaháme jedno vajce s 50 ml piva a lyžičkou soli.
- Zmes nalejeme do misky, v ktorej budeme neskôr obaľovať. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a postupne vmiešavame pomocou metly po lyžiciach múku. Výsledná konzistencia by mala byť dosť hustá, pripomínajúca rozmiešaný jogurt. Necháme 20 min. stáť.
- V hlbokej, nie príliš veľkej panvici rozohrejeme na vysokom plameni 1 cm vysokú vrstvu oleja.
- Krevety obalíme v cestíčku držiac ich za chvostík, vyskladáme na tanier a prudko z oboch strán osmažíme v oleji.
- Hotové krevety necháme chvíľu odkvapkať na papierovej utierke.
- Podávame horúce s citrónom a cesnakovou majonézou alioli (recept na alioli).
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!