Aké vybrať kalmáre?
Pre tento recept sa najlepšie hodia malé kalmáre, ktoré sa v konečnej fáze zmiešajú s pečenými zemiakmi.
Na čo si dávať pozor?
Príprava kalmárov je vždy trochu ošemetná. Väčšie kalmáre idú relatívne rýchlo do tuha. S menšími je práca ľahšia, ale dbajte na to, aby ste mali naozaj rozpálenú panvicu (ideálne s hrubým dnom držiacim teplo). Radšej kalmáre opečte vo viacerých dávkach, aby vám nestačili pustiť vodu.
Varianty receptu
Ak nemáte malé zemiaky, môžete použiť na podobne veľké kusy pokrájané veľké zemiaky. V Španielsku sa používa hladký petržlen, ale takmer identický recept môžete v Portugalsku ochutnať so zeleným koriandrom.
Recept: Calamares con papas asadas - kalmáre s pečenými zemiakmi
Ingrediencie:
- 700g menších neočistených kalmárov (kalmáre)
- 800g malých celých zemiakov (max. 5 cm) - umytých, nelúpaných
- cca 100 ml extra panenského olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku – nasekaného
- 4 lyžice nasekanej hladkej petržlenovej vňate
- soľ
Postup:
-
Rozpáľte rúru na 220 °C. V nádobe vhodnej na pečenie zmiešajte zemiaky, cesnak, lyžičku soli a 4 lyžice olivového oleja. Pečte 30 minút. Po 30 minútach by mali byť zemiaky pekne opečené a mäkké pri vpichu vidličkou. Ak sa vám zdajú príliš tvrdé, znížte teplotu na 170 °C a pokračujte ešte ďalších 10 minút. Hotové zemiaky vyberte.
Obr.: Zemiaky by mali byť opečené a mäkké pri vpichu. -
Očistite kalmáre. Oddeľte hlavu od tela, vyčistite vnútro tela, zbavte telo pigmentovej blany, oddeľte od hlavy chápadlá, .. Na použitie vám zostane biele, vyprázdnené zvonovité telo a chápadlá. Všetko perfektne osušte, snažte sa vysušiť aj dutinu tela. Viac informácií nájdete v návode na čistenie kalmárov.
Obr.: Očistený kalmár pripravený na ďalšiu úpravu -
10 minút pred tým, než budú zemiaky hotové, rozpáľte na sporáku na vysokom ohni panvicu (ideálne s hrubým dnom držiacim teplo). Pokvapkajte jednou lyžicou oleja. Opatrne položte na panvicu kalmáre tak, aby sa nedotýkali. Posoľte z jednej strany. Nechajte prudko opekať bez toho, aby ste kalmáre akokoľvek hýbali. Po dvoch minútach (záleží na veľkosti a teplote - u malých kalmárov môže byť čas aj kratší) skontrolujte opatrne u jedného, ak je zospodu opečený (viď obrázok). Pri obracaní sa snažte telo dokonale podobrať, takže kalmár obrátite aj s opečenou vrstvou. Posoľte druhú stranu a pečte znovu rovnaký čas. Hotové kalmáre vyberte na tanier.
Obr.: Kalmáre sa v panvici krútia, je dobré ich občas pritlačiť vareškou pre rovnomerné opečenie. -
V nádobe, v ktorej ste piekli zemiaky, pridajte k zemiakom hotové kalmáre, nasekanú petržlen a zvyšok olivového oleja. Opatrne, ale starostlivo premiešajte a podávajte.
Áno pekný recept
Ďakujeme a sme radi, že sa vám recept páčil!
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!