Nie je to tak dávno, čo sme sa zamilovali do zemiaka. Áno, zatiaľ čo ostatní ľudia prepadajú láske k iným ľuďom, naše srdce si získal zemiak. Neučarovala nám iba jeho svetodejná historická rola (bez zemiakov by sme tu dnes neboli ani my, ani vy), ale očarila nás aj jeho nenápadná kulinárska krása, ktorú tak úspešne skrývali kuchárky v školských jedálňach nášho detstva. Dva dni staré kyslé zemiaky utlačené do nevzhľadnej hrudy a posiate čiernymi fľakmi urážali surovinu, ktorá tak úspešne na svojom chrbte niesla Európu (a najmä tú našu časť) od začiatku 17. storočia až dodnes.
Prvé zemiaky do Európy priviezli vo vrecku z Južnej Ameriky moreplavci v druhej polovici 16. storočia. O 50 rokov neskôr sa v období tridsaťročnej vojny zemiak nebadaným krokom dostáva na naše územie, a keďže ho v taške donáša brandenburský vojak, podľa lužického nárečia tzv. brambor, dostáva ihneď rovnomennú nálepku. Okrem toho sa mu hovorí, samozrejme, aj všemožne inak, krumpeľ, švábka, gruľa a iné.
Zemiak by sme stále mali chápať ako exotickú plodinu a zemiak s olivovým olejom je vlastne príkladom veľmi úspešnej fúzie dvoch úplne odlišných svetov, ktoré sa z hľadiska dejín prepojili len nedávno. Ide ale o prepojenie neskutočne plodné.
Pečený zemiak s olivovým olejom
Pečené zemiaky s olivovým olejom sú samotnou dreňou tej najelementárnejšej španielskej kuchyne. Tradične ide o recept z vnútrozemia okolo Alicante, kde toto jednoduché jedlo pomáhalo v kritických obdobiach medzi zbermi nasýtiť.
Ingrediencie:
Veľký zemiak rozkrojený pozdĺžne na dve polovice
Lyžica olivového oleja
Soľ (korenie)
Recept:
-
Predhrejeme rúru na 200 °C.
-
Umyjeme a osušíme zemiak.
-
Rozrežeme pozdĺžne na 2 polovičky a na povrchu každej z nich urobíme niekoľko cca 1 cm hlbokých rezov tak, aby sa nám vytvorila mriežka.
-
Osolíme a zalejeme olivovým olejom.
-
Plech potrieme olivovým olejom a dáme piecť 20 – 30 minút v závislosti od veľkosti zemiakov. Zemiaky musia byť mäkké pri vpichu a zároveň dohneda opečené.
Ďalšie alternatívy:
Pečený zemiak s olivovým olejom je tradične jednoduchým samostatným jedlom. V súčasnosti však hrá častejšie úlohu prílohy k pečenému jahňaciemu či bravčovému mäsu.
Je tiež možné podávať ho ako tapu s cesnakovou majonézou alioli či potretý zmesou olivového oleja, najemno nasekanou listovou petržlenovou vňaťou a roztlačeným cesnakom.
Pečené plátky zemiakov s olivovým olejom, petržlenom a cesnakom
Zemiaky sa v tomto recepte spájajú s vládnucou stredomorskou trojicou cesnaku, petržlenu a olivového oleja. Chrumkavé zemiaky s opečeným cesnakom sú vynikajúcou prílohou k pečenej rybe, ktorá sa k nim do pekáča pridáva po 10 minútach a potiera sa rovnakou zmesou olivového oleja, cesnaku a petržlenu.
Ingrediencie:
500 g zemiakov – olúpaných a nakrájaných na 0,5 cm hrubé plátky
1 dcl olivového oleja
2 strúčiky nadrobno nasekaného cesnaku
2 lyžice nasekanej listovej petržlenovej vňate
soľ, korenie
Recept
-
Predhrejeme rúru na 230 °C.
-
Zmiešajme olivový olej, cesnak a petržlen.
-
V pekáči rovnomerne zmiešajme plátky zemiakov, soľ a zmes olivového oleja s cesnakom a petržlenom.
-
Pečieme 10 minút, vyberieme, obrátime plátky a vrátime dopiecť na ďalších 5 minút. Zemiaky by mali byť na krajoch pekne chrumkavé a dohneda opečené.
Vyprážané zemiaky "en adobillo"
Tento malagský recept predstavuje jednu z ďalších variácií na geniálnu invenciu "chudobnej" ľudovej kuchyne. Používa tie najzákladnejšie ingrediencie, zemiaky, cesnak, starý chlieb a vytvára z nich prekvapivo chutné, sýte a plnohodnotné jedlo.
Ingrediencie:
500 g zemiakov – olúpaných a nakrájaných na 1 cm hrubé plátky
1 dcl olivového oleja
1 lyžička vínneho octu
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička sladkej papriky (prípadne ešte 1 lyžička rímskej rasce)
1/2 lyžičky čierneho korenia
2 krajčeky starého bieleho chleba rozmočeného v 1 dcl vody (a vyžmýkaného)
soľ
Recept:
-
Na strednom plameni rozpálime v panvici olej. V jednej vrstve osmažíme osolené zemiaky 10 minút z jednej strany a 5 minút z druhej. Dávame pozor, aby nechytali príliš rýchlo farbu - stíšime prípadne plameň. Na posledné dve minúty prihodíme 3 olúpané strúčiky cesnaku a smažíme zo všetkých strán do svetlohneda. Vyberieme zemiaky a necháme ich odkvapkať od prebytočného tuku.
-
V mažiari vytvoríme jemnú pastu zo zmesi chleba, cesnaku a korenia.
-
Z panvice odlejeme väčšinu oleja, dáme na mierny oheň, pridáme mletú papriku (a prípadne rascu), rozpustíme vo zvyšnom oleji (pozor na pripálenie papriky). Pridáme zemiaky, pastu z mažiara, 3 lyžice vody, všetko starostlivo premiešame, v prípade potreby dosolíme a čakáme, kým sa tekutina vyparí. Zložíme z ohňa a vmiešame lyžičku vínneho octu.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!