Studený zemiakový šalát s olivovým olejom má tisíce podôb a väčšinou sa celkom podobá tzv. slovenskému chudobnému zemiakovému šalátu bez majonézy, ktorým slovenské babičky s obľubou strašia svojich na majonéze závislých vnúčikov. Základom sú vždy studené varené zemiaky, extra panenský olivový olej a ocot alebo citrón. Veľkú úlohu hrajú aj olivy, sušená treska, tuniak, pečená paprika, varené vajíčko, dužina pomaranča, ančovičky a pod. My sme zvolili zámerne andalúzsky variant, ktorý je možné u nás perfektne reprodukovať.
Recept: Španielsky zemiakový šalát
Ingrediencie:
- 400 g väčších zemiakov
- 0,5 dcl extra panenského olivového oleja
- šťava z 1/2 citróna
- 1 pečená a olúpaná paprika, natrhaná na prúžky (recept tu)
- 2 varené vajíčka pokrájané na štvrťky
- zelené olivy
- mletá paprika
- listový petržlen
Postup:
-
Uvaríme celé zemiaky v šupke. Necháme vychladnúť, olúpeme a nakrájame na cca 1 cm hrubé plátky.
-
Poukladáme na dno servírovacej nádoby, osolíme, zalejeme olivovým olejom (často sa olivový olej predtým zahreje s treným cesnakom a mletou paprikou, ale vytratí sa tým aróma olivového oleja) a poprášime mletou paprikou. Na zemiaky rozložíme prúžky paprík, štvrťky vajíčka a olivy, osolíme papriky, zalejeme znovu olivovým olejom, pokvapkáme citrónom a posypeme nasekanými listami petržlenu.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!