Čo sú papas arrugadas?
Papas arrugadas sú zemiaky varené vo vysoko slanom náleve a následne chvíľku pečené na soľnej kruste, ktorá zostane na dne hrnca. Ide o typický recept z Kanárskych ostrovov.
Aké sú najvhodnejšie zemiaky?
Celé malé nové zemiaky. Musia mať tenkú šupku a nemali by byť väčšie ako 5 cm. Recept funguje iba s celými nelúpanými zemiakmi.
S čím sa papas arrugadas podávajú?
Najčastejšie sa podávajú s miskou pikantnej omáčky mojo picón, menej častejšie aj so zeleným variantom mojo verde.
Obr.: Slávne kanárske studené omáčky mojo picón a mojo verde.
Na čo si dať v recepte pozor?
Dobre umyte, prípadne vydrhnite kefou zemiaky, aby nemali ani kúsok hliny. Dodržujte množstvo vody, nevarte zemiaky v hrnci plnom vody.
Recept: Papas arrugadas – zvrásnené zemiaky
Ingrediencie:
Obr.: Ingrediencií je naozaj málo.
- 500g malých nových zemiakov
- 4 lyžice soli
- Mojo picón (recept)
- Mojo verde (recept)
Postup:
- Zemiaky perfektne očistite od hliny. Nelúpte ich.
- Do hrnca nasypte 4 vrchovaté lyžice soli, zemiaky a zalejte ich studenou vodou tak, aby ich tesne prikrývala.
Obr.: Zemiaky musia byť tesne ponorené - nedávajte viac vody, pretože by ste zriedili roztok. - Varte cca 20 minút. Skúste, či sú pri vpichu mäkké.
- Odlejte z hrnca väčšinu vody. Nechajte iba cca 2 cm na dne.
- Na vyššom plameni vodu odparte, dávajte pritom pozor, aby sa vám zemiaky neprichytili o dno.
- Len čo sa voda vyparí, zostane na dne hrnca soľ. Teraz znížte plameň na minimum a za opatrného miešania postupne obaľte zemiaky v soli a pozorujte, ako sa pomaly scvrkávajú.
Obr.: Zemiaky opatrne váľajte po soľnom dne – postupne sa budú zmenšovať a "starnúť". - Podávajte horúce s mojo picón a mojo verde.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!