Garbanzos con espinacas - cícer so špenátom

ČO SÚ GARBANZOS CON ESPINACAS A KDE SA JEDIA?

Garbanzos con espinacas je cícer so špenátom v hustej aromatickej omáčke z opečeného chleba, paradajky, cesnaku a rímskej rasce. Ide o obľúbenú tapu typickú najmä v tapas baroch v andalúzskej Seville. Exotická chuť rímskej rasce je dedičstvom doby arabskej nadvlády a cícer so špenátom je zase obľúbenou historickou kombináciou židovských obyvateľov na území dnešnej Andalúzie.

NA ČO SI DÁVAŤ POZOR?

Recept je jednoduchý a tolerantný. Nie je ľahké ho pokaziť. Je nutné mať mažiar alebo kuchynský robot na spojenie ingrediencií omáčky. Mažiar umožňuje lepšiu kontrolu nad textúrou omáčky, ale v tomto prípade je výsledok v robote rovnako dobrý. Kvôli rôznym veľkostiam suchého cíceru na trhu je trochu zložité trafiť presný čas varenia pre správnu konzistenciu. Ak máte k dispozícii čerstvý špenát, starostlivo ho umyte, pretože je majstrom v prenášaní hliny.

SUCHÝ CÍCER ALEBO CÍCER Z KONZERVY?

Konzervovaný cícer má občas zbytočné konzervanty. Skontrolujte si etiketu, či si s cícerom nekupujete niečo škodlivé. Ak napriek tomu dáte prednosť konzerve (poháru), dajte si pozor na to, aby ste cícer len ohriali a nevarili dlho. Býva totiž väčšinou na hrane a skoro za hranou rozvarenosti. Napriek tomu vám rozhodne odporúčame urobiť ho z konzervy ako vôbec. 

Suchý cícer je nutné namočiť cez noc na 8 ¬– 12 hodín do studenej vody a potom variť v závislosti od vody a veľkosti cíceru buď v normálnom hrnci hodinu, alebo v tlakovom hrnci 20 – 30 minút. Cícer by nemal byť rozvarený.

MRAZENÝ ALEBO ČERSTVÝ ŠPENÁT?

Recept sa v Španielsku robí rovnako často z mrazeného špenátu ako z čerstvého, takže nie je žiadny problém, ak nemáte čerstvý.

Pondelok, 10. marec 2025
Toto je pecka!!!!!!
Pozri originálPozri preklad
Sobota, 12. október 2024
cícer je úžasný. ani si neuvedomujeme, že sme ho pužívali v minulosti aj v našej slovenskej kuchyni. Babička ho pripravovala s kyslou kapustou namiesto halušiek.
Sobota, 14. september 2024

Nie je to mažiar, ale mažiar, pretože s ním mažíme…

Dobrý deň, ďakujeme za poznámku. Podľa Akademického slovníka súčasnej čestiny je možné použiť obidva tvary, tj. /a>.

Pozri originálPozri preklad

Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!

On Top
Nákupný košík
Zavrieť
Back
Account
Zavrieť
Menu
Zavrieť