ČO SÚ GARBANZOS CON ESPINACAS A KDE SA JEDIA?
Garbanzos con espinacas je cícer so špenátom v hustej aromatickej omáčke z opečeného chleba, paradajky, cesnaku a rímskej rasce. Ide o obľúbenú tapu typickú najmä v tapas baroch v andalúzskej Seville. Exotická chuť rímskej rasce je dedičstvom doby arabskej nadvlády a cícer so špenátom je zase obľúbenou historickou kombináciou židovských obyvateľov na území dnešnej Andalúzie.
NA ČO SI DÁVAŤ POZOR?
Recept je jednoduchý a tolerantný. Nie je ľahké ho pokaziť. Je nutné mať mažiar alebo kuchynský robot na spojenie ingrediencií omáčky. Mažiar umožňuje lepšiu kontrolu nad textúrou omáčky, ale v tomto prípade je výsledok v robote rovnako dobrý. Kvôli rôznym veľkostiam suchého cíceru na trhu je trochu zložité trafiť presný čas varenia pre správnu konzistenciu. Ak máte k dispozícii čerstvý špenát, starostlivo ho umyte, pretože je majstrom v prenášaní hliny.
SUCHÝ CÍCER ALEBO CÍCER Z KONZERVY?
Konzervovaný cícer má občas zbytočné konzervanty. Skontrolujte si etiketu, či si s cícerom nekupujete niečo škodlivé. Ak napriek tomu dáte prednosť konzerve (poháru), dajte si pozor na to, aby ste cícer len ohriali a nevarili dlho. Býva totiž väčšinou na hrane a skoro za hranou rozvarenosti. Napriek tomu vám rozhodne odporúčame urobiť ho z konzervy ako vôbec.
Suchý cícer je nutné namočiť cez noc na 8 ¬– 12 hodín do studenej vody a potom variť v závislosti od vody a veľkosti cíceru buď v normálnom hrnci hodinu, alebo v tlakovom hrnci 20 – 30 minút. Cícer by nemal byť rozvarený.
MRAZENÝ ALEBO ČERSTVÝ ŠPENÁT?
Recept sa v Španielsku robí rovnako často z mrazeného špenátu ako z čerstvého, takže nie je žiadny problém, ak nemáte čerstvý.
Recept: Garbanzos con espinacas - cícer so špenátom
Ingrediencie:
- 500 g uvareného cíceru (200 g suchého)
- 300 g mrazeného špenátu (500 g čerstvého)
- 2 olúpané strúčiky cesnaku
- 1 krajec bieleho chleba (3 krajce bagety)
- 1 lyžička mletej rímskej rasce
- 1 lyžička sladkej papriky
- 100 ml paradajkového pyré
- 1 lyžica jablčného octu
- 100 ml vody
- 100 ml olivového oleja
- Soľ
Postup:
- V dostatočne veľkom hrnci spolu s 3 lyžicami vody na strednom plameni rozmrazíme mrazený špenát (varíme cca 10 minút). Špenát občas premiešajte a kontrolujte, aby sa nelepil na steny hrnca. V prípade čerstvého špenátu listy perfektne umyte pod tečúcou vodou, naskladajte ich do veľkého hrnca s trochou vody, mierne osoľte a na strednom plameni počkajte, kým sa vám všetky čerstvé listy „zrútia“ na dno hrnca.
- Špenát nakrájajte na doske ostrým nožom a dajte nabok.
- V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej. Osmažte strúčiky cesnaku do svetlohnedej farby. Osmažte krajec chleba z oboch strán dozlatista. Do mixéra dajte osmažený cesnak, osmažený chlieb, rascu, papriku, paradajkové pyré, soľ, 100 ml vody, 2 lyžice olivového oleja a ocot. Rozmixujte dohladka. Výsledkom by mala byť hustá omáčka.
Obr.: Vpravo ingrediencie v mixéri pred spustením, vľavo hotový cícer so špenátom - Do rovnakej panvice na strednom ohni do zvyšného oleja po vyprážaní cesnaku a chleba pridáme nasekaný špenát, niekoľko minút prevaríme v oleji, pridáme omáčku z mixéra a cícer. Dobre premiešame a necháme 5 minút variť, aby sa všetky ingrediencie spojili a ohriali. Ochutnajte a prípadne dosoľte. Výsledok by nemal byť suchý. Ak sa vám vyvarí príliš veľa vody, môžete pridať vodu po lyžiciach. Servírujte horúce alebo teplé s bielym chlebom.
Nie je to mažiar, ale mažiar, pretože s ním mažíme…
Dobrý deň, ďakujeme za poznámku. Podľa Akademického slovníka súčasnej čestiny je možné použiť obidva tvary, tj. /a>.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!