Čo je Mojo picón?
Mojo picón je studená pikantná omáčka z chilli papričiek, cesnaku, octu a oleja. Mojo je španielske slovo odvodené od mojar, ktoré znamená namáčať. Ide teda o dip určený na namáčanie. Picón naznačuje, že ide o salsu pikantnú. Ide o klasickú špecialitu z Kanárskych ostrovov.
Obr.: Mojo picón (vľavo) je rovnako ako mojo verde (vpravo) vyhlásená špecialita z Kanárskych ostrovov.
K čomu sa mojo picón najčastejšie podáva?
Mojo picón je nerozlučný kamarát s ďalšou kanárskou špecialitou patatas arrugadas, zemiakmi obalenými v soľnej kruste. Jeho použitie je však veľmi široké. Často sa podáva k pečenému alebo grilovanému mäsu. V stánkoch s pečenými kurčatami je mojo picón častým variantom k cesnakovej majonéze. Výborne chutí aj s niektorými pečenými rybami.
Obr.: Chuleton s mojo picón – kráľovský variant.
Aké sú varianty mojo picón?
Takmer nekonečné. Základom je vždy mletá paprika, chilli paprička, cesnak, rasca, ocot a olej. Zahusťuje sa však niekedy neopečeným chlebom, niekedy mandľami, niekedy kombináciou oboch. Na zjemnenie sa niekedy pridáva paradajka. Mojo je možné vyrábať buď ručne v mažiari, alebo v robote. Za nás odporúčame robot.
Obr.: Variant s paradajkou a mandľami.
Recept: Mojo picón – červená pikantná salsa
Ingrediencie:
Obr.: Recept má skutočne nekonečné množstvo variantov - základom je vždy pálivá paprika.
- Krajec bieleho chleba osmaženého z oboch strán v olivovom oleji – pokrájaný na menšie kocky
- 5 lyžíc extra panenského olivového oleja
- 1 olúpaný strúčik cesnaku
- 2 – 5 sušených alebo čerstvých chilli papričiek
- 1 lyžička rímskej rasce
- 1 lyžička sladkej papriky
- 2 lyžičky sherry octu (prípadne vínneho octu)
Postup:
- Dajte všetky ingrediencie okrem oleja do kuchynského robota. Rozmixujte na jemnú kašu. Ak sa vám chytajú väčšie kúsky na stenu robota, môžete pridať 2 lyžice vody. Je možné ale nechať kašu s väčšími kúskami, výsledok potom bude rustikálnejší.
- Ak to umožňuje váš robot, do vzniknutej zmesi pridajte tenkým pramienkom olivový olej počas prevádzky robota. Najčastejšie sa usiluje o hladkú emulziu. Môžete ale smerovať k rustikálnemu variantu a robot zastaviť pred tým, než dosiahnete kašu.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!