
Čo je Mojo verde?
Mojo verde je studená pikantná omáčka z koriandra, cesnaku, octu a oleja. Mojo je španielske slovo odvodené od mojar, ktoré znamená namáčať. Ide teda o dip určený na namáčanie. Verde je španielsky zelená. Ide o klasickú špecialitu z Kanárskych ostrovov. Omáčka je trochu podobná talianskej salse verde.
Obr.: Mojo verde (vpravo) je rovnako ako mojo picón (vľavo) vyhlásená špecialita z Kanárskych ostrovov.
K čomu sa mojo verde najčastejšie podáva?
Mojo verde často dopĺňa spolu s mojo picón kanársku špecialitu patatas arrugadas, zemiaky obalené v soľnej kruste. Používa sa ale v oveľa širšej škále receptov. Tradične sa podáva k pečenej chobotnici, k pečeným rybám a ku grilovanému mäsu.
Aké sú varianty mojo verde?
Mojo verde je možné pripraviť buď v mažiari, alebo v kuchynskom robote. Príprava v mažiari je však naozaj prácna a trvá dlho. Za nás odporúčame variant v robote. Do mojo verde sa často pridávajú zelené čili papričky.
Recept: Mojo verde – zelená pikantná salsa
Ingrediencie:
- 2 strúčiky cesnaku – olúpané
- 8 lyžíc nasekaného zeleného koriandra
- 1 zelená chilli paprička
- lyžička rímskeho kmína
- soľ
- 1 lyžica vínneho octu
- 50 ml extra panenského olivového oleja
Postup:
- Dajte všetky ingrediencie okrem oleja do kuchynského robota. Rozmixujte na jemnú kašu. Ak sa vám chytajú väčšie kúsky na stenu robota, môžete pridať 2 lyžice vody. Je možné ale nechať kašu s väčšími kúskami, výsledok potom bude rustikálnejší.
- Ak to umožňuje váš robot, do vzniknutej zmesi pridajte tenkým pramienkom olivový olej počas prevádzky robota. Mala by vám vzniknúť hladká emulzia.