Čo sú almejas con fino y jamón?
Chutné tapas zo západnej časti Andalúzie. Mušle sa varia v aromatickej omáčke z papriky, suchého sherry a jamónu.
Čím možno nahradiť fino?
Fino môžete nahradiť akýmkoľvek iným suchým sherry – Manzanilloa, Palo cortado a pod. Ak nemáte suché sherry, použite radšej suché biele víno ako sherry sladké. Výsledok je potom síce iný, ale tiež uspokojivý.
Ako najlepšie očistiť mušle?
Najprv vyberte otvorené a polámané mušle, tie môžete vyhodiť. Potom tie neporušené ponorte na 25 minút do studenej vody, kde vylúčia prebytočný piesok. Potom ich ešte opláchnite studenou vodou.
Na čo si dávať pozor?
Recept je skutočne jednoduchý. Rozmiešajte dobre múku s paprikou, aby sa neutvorili hrudky a paprika sa nepripálila. Na druhú stranu je ale dobre papriku premiešať s olejom, aby čo najlepšie pustila farbu. Pred osolením jedlo ochutnajte, určite bude potrebovať trochu soli, ale menej, ako by ste čakali, pretože jamón aj mušle sú slané.
Recept: Almejas con fino y jamón – mušle so sherry a jamónom
Ingrediencie:
Obr.: Almejas al fino y jamón – všetky ingrediencie sa dnes dajú bežne kúpiť.
- 500 g mušlí
- 80 ml olivového oleja
- 1/4 jemne nasekanej cibule
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 lyžička hladkej múky
- 40 g jamónu pokrájaného na plátky a ďalej na 1 cm štvorčeky
- 100 ml suchého sherry - fino či manzanilla (alternatívne biele suché víno)
- 1 lyžička mletej papriky
- 2 lyžice nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate
- soľ
Postup:
- Nechajte mušle v studenej vode 25 minút, počas ktorých uvoľnia piesok zo svojich útrob. Potom mušle opláchnite pod tečúcou vodou.
- Do neveľkej panvice nalejte olej, ohrejte na strednom plameni. Pridajte jamón, cesnak a cibuľu. Smažte, kým nie je cibuľa aj cesnak do zlatista.
- Pridajte papriku a múku a za stáleho miešania povarte 2 minúty.
- Pridajte sherry a čisté mušle. Zvýšte plameň a miešajte všetko dohromady. Prikryte pokrievkou a cca 2 minúty varte, kým sa všetky mušle otvoria. Ochutnajte a dosoľte - pozor, jamón aj mušle sú samy osebe už slané!
- Posypte petržlenom a dobre premiešajte. Hotovo.
Obr.: Petržlen alebo perejil chýba pri máloktorom španielskom recepte s morskými plodmi.
Napíšte svoju recenziu
Páči sa vám tento recept? Alebo by ste niečo vylepšili? Budeme radi za vaše hodnotenie a komentáre!